Vesti Vesti

Zatvoren i poslednji prolaz, izbeglice u suzama

Mađarska policija zatvorila je po podne pružni prolaz Horgoš-Segedin, kod mesta Reska, na srpsko-mađarskoj granici.

Ovaj prelaz su izbeglice sa Bliskog istoka najčešće koristile za prelazak u tu zemlju, javio je reporter agencije AFP.

Na pružni prolaz, širine oko 40 metara, postavljena je bodljikava žica.
Rojters javlja da se na pruzi nagomilava policija na konjima, a taj prostor nadleću helikopteri. Pripadnici mađarske vojske su još jutros raspoređeni na tom potezu.
Pružni prelaz je zatvoren u 16.30, a od ponoći Mađarska će početi da primenjuje pooštreni zakon o granici koji ilegalni prelazak tretira kao krivično delo kažnjivo zakonom do tri godine.
Policija poručuje izbeglicama da krenu kroz njive do najbližeg zvaničnog graničnog prelaza, udaljenog oko dva kilometra ka severu, javlja AP.
Agencija dodaje da je na pružnom prelazu zaustavljeno više stotina izbeglica, dok je policija postavljala bodljikavu žicu.
Izveštač agencije AFP javio je i da se kod sada zatvorenog prelaza nalazi grupa nekoliko desetina izbeglica, među kojima ima i žena i male dece.
Mađarska policija ranije danas je najavila da će taj prelaz zaštititi kontejnerima potpuno obmotanim bodljikavom žicom.
Kontejneri bi trebalo da budu postavljeni u ponoć, a biće sklonjeni da prođe voz, preneo je AP.
Uprkos bodljikavoj žici i zidu, koji je Mađarska izgradila na granici prema Srbiji dugoj više od 170 kilometara, izbeglice su prelazile u tu zemlju u blizini sela Reske.
Za sutra je najavljena sednica vlade Viktora Orbana na kojoj će se raspravljati o mogunnosti proglašenja vanredne situacije, preneo je Radio Slobodna Evropa.
Inače, mađarska državna televizija javila je ranije da je u Horgoš danas došlo 10 autobusa punih izbeglicama sa Bliskog istoka, a da se do ponoći očekuje čak njih 20.000.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *