Vesti Vesti

Izgleda da “Još ovaj put” u Nišu – Nišvil

Do glavnog muzičkog programa Nišvila ostalo je još šest dana, a večeras u 19 sati festival zvanično počinje, izložbom “Izazov – scena – kadar” u Oficirskom domu. Organizatori najavljuju i projekciju dokumentarnog filma Sve(t) na leđima žene, na istom mestu, zatim muzičke nastupe ispred Nišvil džez muzeja, kao i dve predstave.

Organizatori najavljuju šarenolik program; Nakon otvaranja izložbe autorke Lidije Antonović, i samim tim otvaranja festivala, u Oficirskom domu će u 19:30 početi projekcija dokumentarnog filma o seksizmu, uz razgovor sa glumicom Mirjanom Karanović. Reč je o ostvarenju Sve(t) na leđima žene.

U 20:30 počinje pozorišni program, pošto će umetnici teatra Mimart odigrati komad Vatralj. Sa performansom te predstave počeće ispred Nišvil džez muzeja, zatim će preko mosta doći do Amfiteatra na Nišavi.

Direktorka Mimart-a Nela Antonović kaže da publiku očekuje nešto sasvim drugačije od onoga na šta je navikla.

Odabrali smo temu, naravno u dogovoru sa umetničkom direktorkom festivala Majom Mitić, da to bude ekologija, i to ekologija duha, kulture i planete Zemlje, koja je definitivno nešto kao alarm koji treba uključiti. Zato smo krenuli od vazduha, vode i zemlje, a završićemo sa predstavom o vatri – navodi ona.Slogan festivala „Još ovaj put“;

Nakon toga, glumci Contra teatra izvešće predstavu Refleksija na Amfiteatru, od 22 sata. Umetnička direktorka Nišvila Maja Mitić teatarski deo ove godine opisuje kao “visoko kvalitetne predstave na niski pogon”.

Pogledajte kako je žena iz Niša, Jelena Živković, uradila dizajn za ovu godinu. Imam preko 50 mejlova i komentara iz inostranstva, pitaju me ko je ta žena. Biser Niša, jedna fantastična dizajnerka, koja živi ovde, na lokalu, ali pripada svetskoj umetničkoj sceni – priča Mitić.

Mitić kaže da je niška dizajnerka koja je radila dizajn svetski prepoznata; foto: T. R.Direktor festivala Ivan Blagojević ističe da je ove godine kvalitet za nijansu slabiji, ali da je interesovanje veliko. Nada se da će posetioci biti zadovoljni atmosferom, šarenolikošću bendova i jedinstvenošću Nišvila.

Informacija je da po hotelima više nema mesta i da naš studentski dom počinje da se puni kao alternacija za džez letovanje koje smo ponudili za 119 evra – navodi Blagojević.

Podsetimo, glavni program ovogodišnjeg Nišvila trajaće od 11. do 14. avgusta, a nastupiće 850 muzičara na 15 scena. Slogan je “Još ovaj put”.

izvor https://www.juznevesti.com/Kultura/Pocinje-Nisvil-veceras-svirke-dzez-teatar-i-dokumentarac-uz-razgovor-sa-Mirjanom-Karanovic.sr.html?fbclid=IwAR1boOF9glXGZLHzJzFZP4PgYCXscTQAM_6TSQqKg9a4fTFyb4cdLCxAZDQ

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *