Vesti Vesti

„XXI vek – život bez struje“.

Da bi imali struju građani niškog naselja Crvena zvezda, koji su svi korisnici socijalne pomoći, moraju da plaćaju enormne račune jer im država nije obezbedila pojedinačne strujomere.

Neformalno naselje, jedno je od brojnih u  Srbiji u kojem žive Romi. Da, tu žive niški Romi. Naselje se zove Crvena zvezda i nastalo je u prošlom veku, 60-tih godina. U to vreme je bilo 5 baraka u kojima je živelo 30 porodica. Danas posle 60 godina to naselje broji oko 100 porodica sa oko 600 stanovnika.

Pored problema sa kojima se svakodnevno suočavaju ljudi koji žive u ovakvim naseljima, njihov, naizgled nepremostiv, problem je kako plaćati potrošenu električnu energiju?

Naime, 100 domaćinstva potrošnju ektrične energije plaćaju na osnovu dva merna mesta! Dva strujomera mere svu utrošenu energiju! Da li je to moguće? Moguće je kao što je moguće da ovi građani nikad nisu plaćali pravu cenu utrošene električne energije i uvek su bili u crvenoj zoni.

Pola godine bez struje!

Poslednji put, naselje Crvena zvezda ostalo je bez struje 26.avgusta 2016.godine. Osamdeset troje dece, veliki broj starih, bolesnih, puna četiri meseca, sve do 26.decembra 2016.godine je živelo bez električne energije. Razlog obustave je dug od 9 miliona dinara!

Kako je do toga došlo? Ovaj problem se dogodio i 2014.godine, kada je  naselje  punih 6 meseci bilo bez struje. Meštani  su se obraćali tadašnjem gradonačelniku Zoranu Perišiću, predsedniku GO Palilula Bobanu Džuniću, direktoru PD „Jugoistok“ Darku Bulatoviću, kao i  Poverenici za zaštitu ravnopravnosti Neveni Petrušić.

Svi „nadležni“ su  usmenim putem rekli da  i pored dobre volje ne mogu rešiti problem! I tako, na plus 40 stepeni meštani  su protestovali, tražili svoja prava, predlagali da svaka porodica dobije svoj strujomer i da svako plaća svoj trošak.

„Međutim, ovo naselje je „nelegalno“ i zato ne mogu dobiti svoje strujomere. Takođe svi nalozi za isključivanje unazad godinu dana dolaze iz PD EPS Snabdevanje iz Beograda i mi moramo da to ispoštujemo, sve dogovore oko plaćanja, građani mogu da obave sa PD EPS iz Beograda“, naglašava Dragoslav Pavlović šef kabineta PD „Jugoistok“ u izjavi produkciji Roma World. Jedini pismeni odogovor koji su dobili bio je odgovor Poverenice za zaštitu ravnopavnosti, odnosno preporuka kojom se od PD „Jugoistok“ traži da se preduzmu koraci da se svakom domaćinstvu u ovom naselju isporučuje električna energija pod istim uslovima kao i ostalim potrošačima. Preporuka i mišljenje Poverenice za zaštitu ravnopravnosti objavljeno je  30.septembra 2014.godine.

Tadašnji direktor niške PD „Jugoistok“ Darko Bulatović je 15.oktobra 2014.godine, oko 18h došao u naselje na dogovor sa predstavnicima građana..  Sastanku su prisustvovali i predstavnici medija i  posle 30 minuta razgovora direktor PD „Jugoistok“  poziva telefonom dežurnu službu i naređuje da se isporuka električne energije nastavi.

Istog trenutka naselje je posle 6 meseci čekanja dobilo struju. Treba napomenuti da je na sastanku dogovoreno da se ubuduće svakog meseca paušalno uplaćuje po 100 hiljada dinara na račun PD „Jugoistok“ za utrošenu električnu energiju. Dug od 9 miliona dinara je delimično uplatio anonimni donator! Problem je tako privremeno rešen ali opet bez pisanog traga.

Ponovo u mraku!

Sve je bilo dobro do tog 26.avgusta 2016.g. kada  naselje Crvena zvezda ponovo ostaje bez struje! Ali zašto, kako? Meštani su se držali  usmenog dogovora i svakog meseca uplaćivali paušalnih 100 hiljada dinara, i ponovo su osvanuli u mraku  i to zbog duga od 30 miliona dinara!!!

Pa odakle sada 30 miliona? Tokom razgovora sa predstavnikom naselja, on je pokazao analitičke kartice na kojima se vidi kolka je potrošnja na mesečnom nivou. Dva merna mesta su očitavala mesečnu potrošnju od oko 500-600 hiljada dinara. Dakle paušalna uplata od 100 hiljada dinara je ustvari pokrivala samo kamate, a glavnica je iz meseca u mesec rasla i dostigla 30 miliona dinara!

I tako su stanovnici naselja Crvena zvezda ponovo ostali bez struje, ovoga puta  oko 140 dana . Ponovo su  protestovali i obraćali se svima redom i ponovo ostali bez  odgovora. Jedino objašnjenje stiglo je od  Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, koja je ovog puta rekla da je PD „Jugoistok“ trebao da preduzme sve mere da se problem reši. S druge strane, kako je rekla, poverenik nema prava da kažnjava diskriminatore ako ne poštuju njegovu preporuku!

Iako su na  protestima građani naglašavali da žele da plaćaju  kao i svi drugi i pod istim uslovima, njihovi apeli nisu odmah stigli na pravu adresu. Ovog puta se u celu  priču uključio i predsednik  Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine (NSRNM) Vitomir Mihajlović koji je oko mesec dana čekao na razgovor sa direktorom EPS-a Miloradom Grčićem..

Nakon razgovora  Mihajlović je novinaru produkcije Roma World  kao i stanovnicima naselja rekao da će snabdevanje strujom naselja Crvena zvezda biti nastavljeno i da su pregovori bili uspešni.

Obećano je da će dug od 30 miliona dinara biti otpisan,  naselje Crvena zvezda dobilo je struju, međutim i dalje su ostala samo dva strujomera. Građani i dalje neće moći da ostvare pravo zaštićenog kupca iako su svi korisnici socijalne pomoći.  Opet će plaćati  „đumle“, svi za jednog jedan za sve.

U međuvremenu stigao je i prvi račun na iznos 280 hiljada dinara. Na računu piše da  je obračunat 31 dan!  Naselje je dobilo struju 26.decembra 2016,  očitavanje  izvršeno 5. i 6. januara 2017.  i za tih 11-12 dana, stigao je račun od 280 hiljada dinara! Ako se, što je ovih dana aktuelna tema, dogodila  greška u očitavanju,  građanima Crvene zvezde ostaje samo nada da će možda novi račun imati manji iznos!

Bez struje smo ko u šumi Ismail Jašarević iz naselje Crvena zvezda u izjavi produkciji Roma World je rekao da se bez struje osećao kao da je „u šumi.

U mraku šta možeš da radiš i da vidiš? Kao da si  slep čovek, ne znam koje tablete da pijem. Ja sam težek bolesnik, skoro invalid, ima nas puno takvih porodica“ priča Ismail.„Ja vas molim i apelujem da se nađe neko rešenje da se ovo reši jer mi plaćamo redovno ako smo siromašni! Svako domaćinstvo daje po dve hiljade, nemamo mi nikakvih aparata, nemamo ništa, nemamo frižidera, nemamo grejlice, nemamo ništa. Sijalice koristimo, televizor i to je sve“.

Nadežda Stojanović ima dete koje je hemofiličar sa Daunovim sindromom.

„On kad se povredi krvari, ja ne vidim kad treba da mu dam inekciju I ja sam bolesna imam i šećer i od srce i od živci. Ne vidi se lepo, ne mogu da ga okupam, ne možemo da se peremo i mnogo je teško. Znači živimo od socijalne pomoći ali plaćamo redovno“.

I Mevla Ćupi priča kako je teško živeti bez struje.

Nečistoća vlada svugde, deca idu u školu, treba ta deca da se okupaju, da lepo doteraju, da budu pedantna, da se lepo ispeglaju da bi  išla u školicu. Ali veoma je teško i veoma nezgodno bez struje, stvarno ne može da se živi ovako više. Ložimo na plus 40 stepeni! Ne znam zašto nas ovako tretiraju nije mi jasno, ja sam imala problem pre dve godine ali stvarno ne znam u čemu je problem, zašto kad mi redovno plaćamo tu struju, zašto nas maltretiraju, šta žele neka kažu!

Da, šta žele neka kažu! Da li je cilj svega ovoga raseliti Rome iz naselja? Ukoliko je to cilj, obezbedite alternativni smeštaj tim porodicama pa ih tek onda raselite, ne mora se na ovakav način vršiti pritisak koji je pre svega nehuman.

Turkijan Redžepi

produkcija Roma World

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *