Nišavski upravni okrug organizavao je sastanak koji se, na inicijativu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, održao u utorak, 02. marta 2021. godine.

 Na sastanku su  razmotrene sledeće teme:

– Zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u jedinicama lokalne samouprave sa posebnim osvrtom na Rome/Romkinje. Ostvarivanje prava na službenu upotrebu jezika i pisma nacionalnih manjina. Aktivnosti vezane za predstojeći popis stanovništva. Opšta pitanja o ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava u jedinicama lokalne samouprave sa posebnim osvrtom na obrazovanje.

Ministarstvo na čijem čelu je Gordana Čomić napomenula je da će ovo ministarstvo učiniti sve kako bi se usvojeni Zakoni koji se tiču manjina sproveli u delo, a ne da budu samo slovo na papiru.

Jedan od najvećih problema sa kojima se susreće romska zajednica je zapošljavanje na šta je predsednik Lige Roma na sastanku i ukazao i rekao da je ova NVO predala platformu za izradu Zakona o jednakopravnom zapošljavanju manjina. Zapošljavanje manjina ne treba da zavisi od političke volje, ova oblast bi trebala biti zakonski regulisana.

„Izradu ovog video materijala omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom video-materijalu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for democracy.“ 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *