Vesti Vesti

Romi diskriminisani u Srbiji!

U organizaciji Poverenika i uz podršku GIZ-a, održana je konferencija „Diskriminacija Roma i Romkinja – iskustva Poverenika za zaštitu ravnopravnosti“. Cilј konferencije bio je da se svi relevantni akteri koji se bave zaštitom prava Roma i Romkinja podstaknu da efikasnije koriste mehanizme za zaštitu ravnopravnosti, uklјučujući i podnošenje pritužbi, ali i da iznesu predloge za unapređenje položaja romske nacionalne manjine.

diskriminacija

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da broj pritužbi koje stižu Povereniku ukazuje na to da su Romi društvena grupa koja je najčešće diskriminisana po osnovu nacionalne pripadnosti i to u različitim oblastima: prilikom zapošlјavanja, obrazovanja, postupcima pred organima javne vlasti. Poverenica je naglasila i da će Poverenik uskoro predstaviti svoje najnovije istraživanje o odnosu građana i građanki prema diskriminaciji, u kome će javnost imati priliku da vidi kako izgleda najnovija slika društva i percepcija građana o tome koje društvene grupe su najdiskriminisanije i najmarginalizovanije.

Podsetivši da je usvojen strateški dokument kojim se uređuju cilјevi i mere za rešavanje problema diskriminacije Roma u različitim društvenim oblastima, poverenica Janković je naglasila da institucija Poverenika podržava donošenje takvih strateških dokumenata, ali uz upozorenje da se oni moraju i primenjivati.

Direktor GIZ Srbija Gerhard Sipel podsetio je da se u izveštaju EU iz novembra 2015. godine može pročitati da Srbija mora dalјe da sprovodi mere protiv diskriminacije na efikasan način i da mora da se pospešuje jednakost i integracija lica i grupa koje su marginalizovane i posebno ugrožene. Prema njegovim rečima, tu je napomenuto da Strategija za borbu protiv diskriminacije dalјe mora da se sprovodi i da se pritom, produktivnost Poverenika i institucija moraju podržati.

Rad Poverenika za zaštitu ravnopravnosti na suzbijanju diskriminacije romske nacionalne manjine predstavili su pomoćnica poverenice Kosana Beker i savetnik u stručnoj službi Poverenika Relјa Pantić.

O položaju Roma i Romkinja govorili su i Vitomir Mihajlović iz Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Osman Balić iz Stalne konferencije romskih udruženja građana – Liga Roma, i Slavica Vasić iz Romskog ženskog centra Bibija.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *