Jačanje kapaciteta lokalnih medija! Projekti Projekti 2023

Paljenje guma kao aktivnost koja zagađuje životnu sredinu, a česta je pojava u romskim naseljima!

U Ulici Solunskih ratnika, koja se graniči sa naseljem Slavka Zlatanovića u Leskovcu, danas su vatrogasci dva puta gasili požare usled paljenja automobilskih guma iz kojih se izvlači bakar radi prodaje na crnom tržištu“ informacija je koju je leskovačka JuGmedija objavila 23. februara ove godine (https://jugmedia.rs/trovaci-vazduha-bez-straha-dva-puta-palili-gume-zbog-bakra-kod-betonjerke-u-leskovcu/)

Prema pisanju ovog medja pripadnici romske nacionalnosti, više od decenije se bave ovim poslom . Slična je situacija u mnogim gradovima u Srbiji. Iako ova aktivnost ima korene u socijalnim i ekonomskim izazovima sa kojima se Romi suočavaju, ekološki uticaju postaju sve očigledniji i zahtevaju posebnu pažnju kako bi se sprečilo dalje zagadjivanje životne sredine.

Zagađenje životne sredine nastaje putem zagađivanja svih puteva prenosa – putem vazduha, vode i zemljišta. Prema procenama stučnjaka, spaljivanjem gume oslobađa se značajna količina ulja pa se spaljivanjem oko 100 guma oslobodi oko 25 litara ulja koji može zagaditi životnu sredinu ako se adekvatno ne sanira. Osim direktno zagađenja zemljišta i voda produktima sagorevanja koji su u tečnom stanju treba imati u vidu i postepeno zagađenje vode i zemljšta koje nastaje ispiranjem pepela i nesagorelih ostataka nakon kiše ili nekog drugog kontakta sa vodom. Paljenje guma predstavlja ozbiljan izvor zagadjenja vazduha. Kada guma gori, otpuštaju se štetne supstance poput sumpor dioksida, azotnih oksida I čađi što može da dovede do oštećenja i upala pluća, astmatičnih napada, oštećenja fetusa kod trudnica i kontaminacije majčinog mlijeka, saglasni su stručnjaci i upozoravaju da u zavisnosti od dužine i stepena izloženosti, efekti po zdravlje mogu varitati od iritacije kože, očiju i sluznice, negativnog efekata na organe za disanje, centralni nervni sistem pa sve do nastajanje tumora i da su najugroženija deca i stari.

Stare automobilske gume mogu da se recikliraju, ali preduzeća nisu zainteresovana. Mnogi smatraju da uvoznike automogilskih guma treba obavezati da otkupljuju polovne gume u količini u kojoj su I plasirali novih na tržištu. To je samo jedno od rešenja. Gumeni granulat čini 60 odsto gume, 35 odsto žica i pet odsto platno, i sve se može ponovo iskoristiti u proizvodnji. U Italiji se od iskorišćenih guma proizvodi gumirani asfalt koji je ugradjen u njihove autoputeve. Bilo koje rešenje je bolje od spaljivanja, kažu stručnjaci. Ali to mora da uradi I uredi država. Do tada, na žalost, socijalno ugroženi, pretežno Romi, baviće se ovom delatnošću, ugrožavajući životnu sredinu kao I zdravlje svih koji se borave blizu mesta na kojima se već decenijama spaljuju automobilske gume.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *