Točak sudbine - Rrota tari sutara Vesti Vesti

Otvorena Banka hrane u Nišu

Na konferenciji je predstavljana novoosnovana Banka Hrane Niš, a naviše govora na prvom panelu je bilo o bankama hrane kao uspešnim mehanizmima za održivo upravljanje viškovima hrane.

Svoje iskustvo su sa prisutnima podelili eksperti na ovu temu, predstavnici banaka hrane iz regiona, Duško Hristov, predsednik Banke hrane Makedonija, Benjamin Kermo, predsednik Banke hrane Bosna i Hercegovina, i Aleksandar Vidaković, predsednik Federacije Banaka hrane Srbija. O rezultatima istraživanja koje je sprovela PROTECTA na temu viškova hrane i potrebama za hranom na teritoriji Grada Niša je govorila predstavnica PROTECTA-e Aleksandra Savić.

Jedna od preporuka sa konferencije je da ukidanje PDV-a na donacije može doprineti da se veća količina hrane donira onima kojima je najpotrebnija. Proizvođačima i distributerima hrane se trenutno više isplati da hranu pri isteku roka uništavaju, tj odlažu na deponije, nego da plaćaju PDV i doniraju hranu. Ovakva situacija nas dovodi do toga da je preko 60% otpada na deponijama u Srbiji organskog porekla, što stvara ogromne ekološke probleme i efekat staklene bašte, a u isto vreme imamo veliki broj sugrađana koji nisu u stanju da obezbede pristojan obrok.

Ovaj Tv paket je deo projekta „Točak sudbine – Rromani rrota“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Niša, na osnovu konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja u 2021.godini, stavovi izneti u ovom video materijalu predstavljaju stavove autora projekta nužno ne izražavaju stavove Grada Niša. 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *