Vesti Vesti

Naselje Bulevar 12. februar u Nišu – posle devet meseci dobilo struju

Dana 08.01.2023. u naselju 12. februar održana je konferencija za medije povodom ponovnog priključenja naselja na električnu energiju i tom prilikom je član pokreta ORS, Stevica Nikolić izjavio da domovi meštana naselja 12. februar iz Niša, posle skoro devet meseci borbe konačno su dana 06.01.2023. ponovo priključeni na elektrodistributivnu mrežu i ponovo imaju pristup električnoj energiji. Meštani naselja 12. februar su devet meseci živeli bez struje i u vremenu dve najveće svetske krize dane i noći su provodili u mraku. Ipak, istrajali su u borbi i sada konačno mogu da vide svetlo na kraju tunela.  

Nakon čega se Ljubiša Vučković, stanovnik naselja obratio prisutnima i izrazio zahvalnost pokretu Opre Roma Srbija koji su svo vreme bili uz stanovnike naselja. Naveo je da u devet meseci njihove borbe niko od predstavnika Roma uključujući Nacionalni savet Roma se nije udostojio ni da ih pita kako im je, sem pokreta. Naveo je i da je za ovih 9 meseci izgubio osećaj kako je živeti sa strujom i da ne želi nikome da dođe u situaciju u kojoj je on bio.

Stevan Gligorin, izjavio je da se Pokret OPRE ROMA SRBIJA (ORS) se ovim putem zahvaljuje Predsednici Vlade Republike Srbije, gospođi Ani Brnabić, Ministarki rudarstva i energetike, gospođi Dubravki Đedović, Poverenici za zaštitu Ravnopravnosti, gospođi Brankici Janković, javnom preduzeću Elektroprivreda Srbije i Gradonačelnici grada Niša gospođi Dragani Sotirovski na preuzetoj politickoj i profesionalnoj odgovornosti da se ovaj slučaj razreši, ali i da se radi na dugoročnom rešenju energetske stabilnosti građana Srbije. Na našu inicijativu, Ana Brnabić je preuzela odgovornost da ovaj slučaj uvrsti u svoje prioritete i da naloži Ministarstvu energetike da se angažuje oko ovog slučaja. To je dobar signal da se zaustavi praksa ignorisanja zahteva građana oko prioriteta koji su najvažniji za njih i njihove porodice. Očekujemo da će Premijerka Ana Brnabić da nastavi da posvećuje podjednaku pažnju privrednom sektoru i najugroženijim građanima Srbije. Ministarka Dubravka Đedović je pokazala spremnost da se nosi sa kriznom situacijom za najugroženije građane Srbije kojima preti energetska katastrofa u 2023 godini. Uloga Ministarke Đedović je bila presudna za odluku EPS-a da pronađe kratkoročno i bezbedno rešenje i ponovo omogući pristup električnoj energiji građanima naselja 12. februar. Očekujemo da će Ministarka Đedović da iskoristi ovaj slućaj kao model i da još odlučnije definiše državnu politiku prema najugroženijima tokom energetske krize ali i u reformama energetske politike u Srbiji.

Jelena Krivokapić Nikolić iz pokreta je navela da se poverenica Brankica Janković posebno angažovala da približi ovaj slučaj nadležnim institucijama i intenzivira temu dugoročnog rešenja snabdevanja električnom energijom najugroženih građana. Takvih građana u Srbiji ima barem 10% od ukupnog broja stanovništva. Očekujemo da će gospođa Janković nastaviti da radi u okviru novo-formirane radne grupe i obaveštava javnost na ovu temu, ali i ne dozvoli da drugi prioriteti izbace sa dnevnog reda pitanje krize koja preti da pogodi one već najugroženije najviše.

Dok je Andrijana Mikulović izjavila da je EPS je tražio stabilno, bezbedno i legalno rešenje da se stanovnici naselja povežu na elektrodistributivnu mrežu. Tim povodom je preuzeo konkretne korake koji su omogućili rešenje koje je nepristrasno, bezbedno i najbolje moguće u ovom trenutku. Očekujemo da će EPS i u budućnosti nastaviti da bude javno preduzeće vođeno principima pravde i da će nastojati da svim građanima obezbedi stabilno i sigurno snabdevanje električnom energijom. Srbiji ne treba EPS koji je pristrasan, manipulativan i instrument zloupotrebe za različite političke svrhe.  

Jelena Reljić je ovom prilikom izjavila da iako pod svakodnevnim pritiscima, gospođa Sotirovski je pokazala veliku hrabrost da stane na stranu najugroženijih u višemesečnoj borbi i da uradi sve što je u njenoj moći da se razreši ovaj slučaj. Očekujemo da će gospođa Sotirovski da preuzme još hrabrije korake u preuzimanju odgovornosti da razlikuje i balansira privatne interese interesnih grupa i kompanija i javnog interesa najugroženjih građana. Istovremeno, očekujemo da će još mudrije da se oslanja na ekonomski potencijal u romskoj zajednici, koji je preduslov za napredak Niša i Srbije.

Na kraju je Stevica Nikolić zaključio da pokret Opre Roma Srbija ovim putem izražava poštovanje i zahvalnost meštanima naselja 12. februar što su izdržali svih ovih meseci bez struje i borili se kao David protiv Golijata uprkos svim izazovima na demokratski i dostojanstven način. Njihova snaga i istrajnost treba da služe kao inspiracija svim građanima Srbije koji se susreću sa ovakvim ili sličnim problemima i koji se ponekad osećaju usamljeno u svojoj borbi.

Ipak, meštani naselja 12. Februar nisu bili sami u ovoj borbi i neće biti sami ni u budućim izazovima. Naš pokret će nastaviti pomno da prati razvoj situacije, da podržava narod i bude glas naroda. Nastavićemo da pratimo rad svih aktera koji su pokazali da je moguće uraditi nešto dobro za narod i u vremenu posle izbora, ali i vremenu drugih velikih izazova.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *