Vesti Vesti

NVO aktivisti protiv zida u Kruševcu

Aktivisti nekoliko nevladinih organizacija i gradjani, kao i nekoliko meštana romskog naselja „Marko Orlović“ protestovali su u petak uveče ispred zida podignutog ispred dela tog naselja.
„Mi vidimo ovaj zid kao getoizaciju romskog naselja ‘Marko Orlović’, što smo rekle i u saopštenju, koje su potpisale 22 nevladine organizacije, sa zahtevom da se hitno ukloni zid. Objašnjenje da je ovo zvučni zid ne stoji, ovo je betonski zid“, rekla je novinarima predsednica Udruženja žena Peščanik Snežana Jakovljević.
Jakovljević je rekla da je zid, dug 120 i visok dva metra, podignut navodno radi zaštite od buke, prvi i jedini takav zid u Kruševcu i da je sagradjen tako da zaklanja romsko naselje.
Predsednica beogradskog Romskog centra za žene i decu Daje Nada Djuričković kazala je da se ta organizacije inače bavi borbom protiv nasilja prema ženama, a da podizanje zida vidi kao jedan vid nasilja.
„Doneli smo transparent ‘Diskriminacija je početak nasilja, a nasilje je zločin’ to je dovoljna poruka“, rekla je ona.

Djuričković je pre protesta razgovarala s Romkinjama koje žive u naselju da bi, kako je kazala, saznala kako na njih deluje zid i prenela je da su joj doslovce rekle: „Mi se ovde osećamo kao u groblju, izolovani smo svi, deca su uplašena i nekako im to deluje kao da su odbačeni od svih ostalih stanovnika ovoga grada“.

Dodala je da su joj Romkinje prenele i da su deca uznemirena, da sada i u školi imaju osećaj da su drugačija i izolovana jer dolaze iza tamo nekog zida, kao, kako su deca rekla da su „sa neke druge planete“.

„Mislim da cilj ovoga jeste zaplašivanje i da je poruka  –  vi ste ovde nepoželjni“, rekla je ona.

Učesnici protesta nosili su transparente „Stop rasizmu“, „Fašistički mrak u budžak“, „Protiv rasizma“, „Rasizam je zločin“.

Na protestu je učestvovalo nekoliko meštana naselja, a jedan od njih je rekao da bi ih došlo mnogo više, ali da nisu znali za protest.  Tokom protesta je došlo do incidenta kada je jedan od stanovnika naselja počeo raspravu s aktivistima nevladinih organizacija, vičući da stanu ispred neke druge kuće, a situacija se smirila nakon što je intervenisala policija koja je sve vreme stajala nedaleko.
Na protestu su učestvovale aktivistkinje Udruženja žena Peščanik, Mreže Žene u crnom, Mreže žena Rasinskog okruga i Ženskog romskog centra Daje.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *