Vesti Vesti

Srbija napreduje ka unapređivanju romske kulture i obrazovanja podržane od strane Fondacije za Otvoreno Društvo, Saveta Evrope i Nemačke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas svečano otvorio prvo predstavništvo Evropskog Romskog Instituta za Umetnost i Kulturu (ERIAC Srbija) i novo sedište Fonda za Obrazovanje Roma (REF).
Svečano otvaranje dešava se u utorak kada se Srbija sprema za investicije u romsko preduzetništvo i uključivanje Roma u javnu upravu.
Govoreći o svečanom otvaranju, Predsednik Vučić je rekao: „Otvaranje Evropskog Romskog Instituta za Umetnost i Kulturu Srbija i Fonda za Obrazovanje Roma u Beogradu pokazuje koliko napora Srbija ulaže u očuvanje romskog jezika i kulture, kvalitetnog obrazovanja mladih, veće učešće Roma u javnom životu, borbu protiv diskriminacije i poštovanje socijalne jednakosti i ljudskih prava. Na ovaj način stvaramo bolju budućnost za sve građane, jer bolji život Roma znači i bolji život Srbije.”
Alexander Soros, zamenik predsednika Fondacije za Otvoreno Društvo, pozdravio je izuzetnu posvećenost Srbije:
„Predsednik Vučić postavio je novi standard za zapadni Balkan i Evropu – otvaranjem prvog ogranka ERIAC-a i pomaganjem Romskom Obrazovnom Fondu da se preseli u Beograd. Nadam se da će i ostali lideri u regionu i Evropi slediti njegov primer. Moj otac Džordž Soros i ja nastojali smo da unapredimo romsko obrazovanje, kulturu,
romsko vođstvo i ekonomsko preduzetništvo i zahvalan sam što smo danas u velikoj meri ojačali naš trud.”
Cilj ERIAC-a je da odagna predrasude i podstakne ponos Roma na svoju ulogu u evropskoj istoriji i kulturi. ERIAC je zajednička inicijativa Saveta Evrope, Fondacije za Otvoreno Društvo i Alijanse za Evropski Romski Institut. Nemačka vlada je pokrovitelj sedišta ERIAC-a u Berlinu.
Timea Junghaus, izvršna direktorka ERIAC-a: „Romi su vekovima doprinosili umetničkom i kulturnom nasleđu u Srbiji i čitavom regionu. Ipak, ovi doprinosi često ostaju nevidljivi. Osnivanje prvog ogranka ERIAC-a predstavlja istorijsku prekretnicu i otvara put ERIAC-u Srbija da postane vodeći lider promovišući kulturnu inkluziju Roma na mejnstrim kulturnoj sceni u Srbiji i regionu.”
U istoj zgradi se nalazi i Fond za Obrazovanje Roma, organizacija koja ima za cilj da poveća pristup obrazovanju romskoj deci.
Redjepali Chupi, privremeni direktor Fonda za Obrazovanje Roma (REF): „REF želi stvoriti budućnost u kojoj svako može da razvije svoj puni potencijal i kreativnost. Oduševljen sam što imam priliku da dočekam ERIAC u našoj zajednici
ovde u Beogradu. Zajedno stvaramo snažno unutrašnje jezgro usmereno na suzbijanje stereotipa i predrasuda o našoj zajednici.”
DODATNE INFORMACIJE
ERIAC je nastao naporima široke koalicije romskih učenjaka, aktivista i umetnika. Obezbedili su podršku Alijanse za Evropski Romski Institut za Umetnost i Kulturu kao i Saveta Evrope i Fondacije za Otvoreno Društvo, koji su finansirali ERIAC.
ERIAC je osnovan 2017. godine u Berlinu, gde je i njegovo sedište, sa jedinstvenim mandatom transnacionalne organizacije na evropskom nivou za promovisanje romske umetnosti i kulture.
ERIAC SRBIJA će promovisati romsku umetnost i kulturu u Srbiji i čitavom regionu, što će značajno uticati na kulturno prepoznavanje Roma. Smešten u centru grada u ulici Majke Jevrosime 51, kancelarija i umetnički prostor ERIAC SERBIA zauzima ukupnu površinu od preko 130 m2 u prizemlju, sa prelepim otvorenim prostorom pogodnim za umetničke izložbe i događaje.
ERIAC SRBIJA je svečano otvoren 25. maja. Svečanom otvaranju su prisustvovali Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zamenik predsednika Fondacije za Otvoreno društvo Alexander Soros, kao i Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib i Ambasador i šef delegacije Evropske Unije u Srbiji Sem Fabrizi. Ceremoniju je pratilo otvaranje izložbe „Otpor i Istrajnost Roma“, na kojoj su predstavljeni radovi savremenih romskih umetnika iz cele Evrope.
Od svog osnivanja, ERIAC je postao priznati lider savremenog romskog umetničkog diskursa, domaćin stotina umetničkih i kulturnih događaja širom sveta, uključujući, između ostalih, i 58. Međunarodnu Umetničku Izložbu – La Biennale di Venezia.
ERIAC deluje kao međunarodno kreativno središte za podršku razmeni kreativnih ideja preko granica, kulturnih domena i romskih identiteta, trenutno okupljajući preko 160 romskih i neromskih članova iz celog sveta.
KONTAKT
Evropski Romski Institut za Umetnost i Kulturu Srbija, ERIAC Srbija
eriac.serbia@eriac.org
+381 11 6906139
Fondacija Otvorenog Društva
media@opensocietifoundations.org
+1 212-548-0378

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *