„Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 - Podrška Roma World “

Neša Saita, poznati muzičar, u vreme pandemije pomaže socijalno ugroženim porodicama.

U Nišu je pre 7 godina, na jesen, formirana Federacija romskih osnovaca, srednjoškolaca I studenata sa ciljem da bude veza izmedju relevantnih obrazovnih instiutucija I mladih Roma i pomognu da veći broj dece ove nacionalnosti dobije adekvatno obrazovanje. Mladi mogu preko ove organizacije da se informišu o mogućnostima smeštaja tokom školovanja u drugom gradu, gde mogu da se hrane, kako da konkurišu za stipendije…Uspostavljena je saradnja sa Studentskim kulturnim centrom, Studenskim centrom Niš, Domom učenika, školskom upravom, kao I sa svih pet gradskih opština. Počelo je tako, a onda su društvene okolnosti uslovile još jednu aktivnost – humanitarnu. I to rade sa uspehom.

U saradnji sa valjevskom organizacijom “Andjeli čuvari” obezbedjeno je 10 tablet računara za decu iz romskih socijalno ugroženih porodica kako bi im se omogućilo lakše praćenje nastave u doba pandemije Kovida 19. U svih pet gradskih opština izabrana su deca koja su dobri djaci, ali lošeg materijalnog stanja.

Organizatorima ove akcije posebno je prirasla srcu Zenja Asanović, učenica drugog razreda osnovne škole “Radoje Domanović” koja boluje od mišićne atrofije. Pre tableta od FROS-a je dobila invalidska kolica kako bi samostalno mogla da dolazi na nastavu. Za nju ova pomoć mnogo znači, rehla je zahvaljujući na poklonu, jer će moći redovno da prati nastavu I ne mora da očekuje da je tata donosi svakog dana u školu, što je činio dok nisu stigla kolica.

“Sve što radimo radimo iz srca. Da mi budemo srećni I da usrećimo I druge. Hteli samo da I na ovaj način pomognemo deci koja žive u porodicama slabijeg materijalnog statusa I nemaju mogućnosti da nabave računare koji sui m danas neophodni za praćenje nastave onlajn. Milim da će im naši pokloni biti od koristi”, rekao je Nebojša Saitović, osnivač FROS-a.

Nebojša Saitović, poznatiji nišlijama kao Neša Saita, frontmen grupe “Crne mambe”, orkestra koji postoji 37 godina I čiji je osnivač legendarni Šaban Bajramović. Misija im je očuvanje prave romske muzike, kao dela romske baštine I identiteta ovog naroda. Osim nišlijama Mambe su svirale širom sveta: bili su predgrupa grupi “Santana” 2013. godine, 2014. su svirali na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Brazilu. Dva puta su uživo nastupali  sa “Džipsi kingsima”, a svirali su i sa Nemanjom Radulovićem, kao i sa svim drugim poznatijim ličnostima Srbije, stare Jugoslavije i Evrope.

Rodjen je, kao I njegovi roditelji u Nišu, proputovao je celi svet ali se uvek vraća svom ranču pored Nišave. Kaže da nije Rom nego Ciganin I da su oni spoj vode, prirode I neba – uvek su živeli pored vode, u prirodi i bez granica, slobodni da putuju. Neša živi svoj san ali i  pomaže onima koji su manje srećni da stvore sebi mogućnost da ostvare životne ciljeve, pre svega kroz obrazovanje.

I tako, dok muzičari pomažu drugima kojima je pomoć potrebna, oni ostaju prepušteni sami sebi. Godinu dana od pandemije nijedan vid pomoći im nije dat od strane države, iako veliki broj njih uplaćuje poreze i doprinose!

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom video-materijalu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for democracy.“ 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *