Humanitarni servis “Odnesi” je deo projekta “Preduzeće, a ne smeće” koji realizuje Republički sindikat sakupljača sekundardnih sirovina u okviru programa “Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO”, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNPOS), u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO). Početkom septembra projekat je predstavljen u Nišu.

Uloga Humanitarnog servisa “Odnesi” je uspostavljanje organizovanog sistema uzajamne pomoći izmedju građana i građanki u Srbiji kroz donacije nepotrebnih stvari iz domaćinstava, koje imaju upotrebnu vrednost ili se mogu reciklirati u reciklažnim centrima u kojima će raditi građani i građanke koji pripadaju ranjivoj društvenoj grupi.

Putem ODNESI aplikacije mogu se donirati nepotrebne stvari drugim ljudima, mogu se donirati stvari za reciklažu, ali i angažovati radnici koji će pomoći u uredjenju  vašeg doma!

“U svetu se trenutno reciklira samo 9% otpada, a ljudi često bacaju i stvari koje je moguće još koristiti. Pored doprinosa očuvanju životne sredine, ODNESI misli i na Vaše lične potrebe.

Skladištenje nepotrebnih stvari zauzima previše prostora. Njihovim doniranjem, oslobađate prostor za sebe, svoju porodicu i za stvari koje su Vam stvarno potrebne.

Donacijama u vidu reciklažnih sirovina stvarate uslove za radno angažovanje ugroženih lica u socijalnim zadrugama.

Vozila i radnici humanitarnog servisa „ODNESI“ preuzimaju predmete i transportuju ih socijalno reciklažnoj zadruzi ili drugim ljudima na korišćenje potpuno besplatno!
Doniranjem stvari koje se mogu još koristiti pomažete ljudima iz socijalno ugroženih kategorija.

Doniranjem reciklažnih sirovina utičete na smanjenje broja divljih deponija i dajete mogućnost svakoj sirovini da ponovo dobije upotrebnu vrednost.

U znak zahvalnosti dobićete poklon ili vaučer za ostvarivanje popusta na kupovinu u nekoj od trgovinskih radnji u Vašem gradu.” – stoji na sajtu Humanitarnog servisa “Odnesi”

Šta govore činjenice:

Prema istraživanjima Agencije za zaštitu životne sredine, tokom 2019. godine u Srbiji je proizvedeno blizu 12 miliona tona otpada, od cega je reciklirano 2,27 miliona tona.

Prema podacima 131 jedinice lokalne samouprave, procenjeno je da u Srbiji postoji 2.305 ovakvih deponija.

Prirodi je potrebno oko 1000 godina da razgradi plastični predmet, a do 200 godina da razgradi aluminijum. Staklo se razgrađuje i po više miliona godina, dok se papir i organski otpad razgrađuju mesec dana.

Socijalno preduzeće trenutno upošljava petoro ljudi, a usluga odnošenja je potpuno BESPLATNA u Nišu I Pirotu pod uslovom da stvari koje donirate mogu da se dalje koriste ili recikliraju.

Ukoliko želite da donirate stvari koje imaju upotrebnu vrednost/koje je moguće reciklirati, to možete učiniti besplatno putem sajta odnesi.co, aplikacije „Odnesi“ (App Store/Google Play) ili putem Call centra na broj telefona 063/87-93-499.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *