Koreni jednog naroda se ogledaju u njegovoj kulturi, bez kulture nema ni identiteta jednog naroda. Kultura je jedna od najbitnijih karakteristika čoveka i društva uopšte, obzirom da nijedna druga vrsta ne poseduje kulturu, a ona sama može da dođe do izražaja samo ako se posmatra s obzirom na društvenu sredinu i u njihovoj uzajamnoj interakciji. Sama reč kultura je latinskog porekla i dolazi od glagola colere, cultum, što znači obrađivati, negovati, i govori o čovekovoj istinskoj vezanosti za prirodu, obradu polja.
Postoji veliki broj definicija kulture, pri čemu je bitno naglasiti da, pojam kulture u širem smislu obuhvata i duhovnu i materijalnu kulturu, odnosno, sve ono što je čovek svojim radom i delanjem stvorio.  Kroz našu emisiju upoznaćemo Vas sa informacijma koje su vezane ua ovu temu. Država dosta toga čini kako bi sačuvala izvornu kulturu u romskoj zajednici, međutim veliki je problem u nama samima, da li je vreme da sve međusobne razlike ostavimo po strani i pokušamo da očuvamo kulturni identitet niške romske zajednice.

“Projekat „Romski život kroz naš objektiv!“ se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.“

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *