Vesti Vesti

15 godina Mentorskog programa podrške učenicima srednjih škola romske nacionalnosti

Konferencija povodom obeležavanja 15 godina Mentorskog programa podrške učenicima srednjih škola romske nacionalnosti, u organizaciji #REFSerbia, održana je 21. decembra 2022. godine u Beogradu.

Događaj je okupio preko 90 učesnika i učesnica iz cele Srbije, mentore i mentorke, predstavnike institucija i organizacija koje se bave obrazovanjem sa posebnim fokusom na strategije obrazovanja Roma, kao i prijatelje i saradnike Fondacije.

Konferenciju su uvodnim obraćanjem otvorili direktor #REFSerbia, Redjepali Chupi, predsednik Nacionalni savet Roma, Dalibor Nakić, i pomoćnica Ministra obrazovanja Republike Srbije, Elma Elfić Zukorlić. Govornici su istakli važnost afirmativnih mera za obrazovanje Roma u Srbiji, i potrebu za daljim razvijanjem programa podrške mladim Romima, koja treba da postoji na svim nivoima, od predškolskog do visokog obrazovanja. Direktor #REFSerbia, Redžepali Čupi, se posebno zahvalio mentorima i mentorkama koji su poslednjih 15 godina pružali svoju podršku Romima srednjoškolcima širom Srbije.

U nastavku konferencije, tokom 3 panel diskusije, razgovaralo se o doprinosu Mentorskog programa u srednjoškolskom obrazovanju Roma, impresivnim rezultatima mentorstva i daljim preporukama za razvoj programa. Na panel diskusiji – Institucionalizacija Mentorskog programa – najavljene su strategije za uključenje mentorstva, po modelu koji je #REFSerbia razvijao poslednjih 15 godina, u obrazovni sistem Republike Srbije.

Mentorski program kontinuirano traje od 2007. godine i do sada je kroz ovaj program prošlo preko 300 mentora/ki a podršku je dobilo više od 2.500 mladih Roma.

Projekat „Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma – faza II“, čiji je nosilac FOR, finansiran je kroz program Nemačke finansijske saradnje, a implementiran od strane Nemačke razvojne banke KfW, u ime Vlade Republike Nemačke – Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

izvor https://www.facebook.com/refserbiaemployment/posts/pfbid02QjZ4sj4PbauZ47jJLP7S57Wy3hjS1EsqeZ1q7awZYYhVqnj6oQmiRN5ipjukR3yGl

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *