Vesti Vesti

Žene i Romi prioritet.

Pitanja bolje zaštite žena, podizanja rodne ravnopravnosti i brže integracije Roma u sve segmente društva u Srbiji bile su ključne teme današnjeg sastanka potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastruktureprof. dr Zorane Mihajlović  i šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkla Devenporta.


„U pripremi je Zakon o rodnoj ravnopravnosti kao i Nacrt zakona o Romima u Srbiji jer su to dve oblasti koje su važne za ovu Vladu i one moraju imati prioritet. Ovo je godina kada smo naročito rodnu ravnipravnost konačno gurnuli u prvi plan“, rekla je Mihajlović na sastanku u Vladi Srbije.
Ona je poručila da se priprema i Strategija rodne ravnopravnosti ali i desetogodišnja Strategija za rešavanje pitanja Roma koja će obuhvatiti socijalnu integraciju Roma u društvo, rešenja za romske porodice koje žive u neadekvatnim uslovima, pitanja zdravstvene zaštite i obrazovanja.
Majkl Devenport je podržao ove planove rečima da je Evropska unija zainteresovana da, pre svega, projekti iz oblasti rodne ravnopravnosti uđu u program finansiranja iz IPA fondova za sledeću godinu.

Mihajlović je Devenporta informisala o procesu reformisanja srpskih železnica, izgradnji Žeželjevog mosta ali i projektu izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *