Vesti Vesti

Zakon reguliše preseljenja romskih podstandardnih naselja?

Nacrtom zakona o stanovanju regulisana je procedura preseljenja kada naselja ili stambene objekte nije moguće zadržati na postojećoj lokaciji i taj deo nacrta pored ostalog se odnosi i na romska naselja, rečeno je u Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Iz ministarstva ukazuju da se taj deo nacrta zakona ne odnosi samo na ta naselja, već bilo koje iseljenje i preseljenje u slučaju kada se radi o nelegalnom stambenom objektu sa zemljišta koje se koristi bez bilo kakvog osnova, a postoje zakonom propisani i dodatno provereni razlozi za neophodnost njihove relokacije.

Kako je agenciji Beta rečeno, u toku javne rasprave je došlo je do uskladjivanja odredbi nacrta zakona u tom delu, u skladu sa prihvatljivim primedbama predstavnika organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Ove odredbe Nacrta zakona ne utvrdjuju zabranu iseljavanja, niti to mogu da utvrde, posebno ako se zna da postoje brojna naselja pre svega sa dominantnim romskim stanovništvom koja su nastala uzurpacijom zemljišta na lokacijama nepodobnim za izgradnju ili na zemljištu koje je namenjeno za velike infrastrukturne projekte i slično.

Naime, podstandardna romska naselja su postojala na celoj teritoriji Srbije oduvek, ali je njihov broj naglo narastao u centralnoj Srbiji i Vojvodini nakon 1999. godine, odnosno usled prethodnog prinudnog raseljenja Roma sa Kosova i Metohije.

Iz ministarstva ukazuju da je u Strategiji za unapredjenje položaja Roma, prihvaćen opšti princip da se romska naselja zadržavaju na postojećim lokacijama, posebno ona naselja koja su na tim mestima više od 50 godina, kad god je to moguće.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *