Vesti Vesti

Završena javna rasprava o Strategiji!

Kancelarija za ljudska i manjinska prava saopštila je danas da je završena javna rasprava o Nacrtu Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji za period 2015 – 2025. godine.

Javna rasprava je trajala od 26. novembra do 17. decembra 2015. godine, a u nju su bile uključene romske mreže, organizacije civilnog društva, Stalna konferencija gradova i opština, Nacionalni savet romske nacionalne manjine, državni organi i institucije, stručna javnost i svi zainteresovani gradjani, radi postizanja pune saglasnosti oko aktivnosti i mera koje su predvidjene tim dokumentom.

Kako je navedeno, usvajanje Strategije je od značaja za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, jer je ta obaveza deo akcionog plana za Poglavlje 23, ali njen osnovni cilj je unapredjenje položaja Roma, kao jedne od najugroženijih društvenih grupa u Srbiji.

Tim dokumentom poverena su veća ovlašćenja, ali i odgovornost, lokalnim samoupravama za sprovodjenje mera koje se odnose na inkluziju Roma, tamo gde su potrebe i najveće, imajući u vidu da lokalne  samouprave raspolažu podacima o broju Roma i potrebama gradjana na svojoj teritoriji, navodi se u saopštenju.

Iz kancelarije navode da je osnovni razlog za donošenje strategije stvaranje uslova za socijalnu uključenost Roma – smanjenje siromaštva i suzbijanje diskriminacije, odnosno stvaranje uslova za pun pristup ostvarivanju ljudskih prava Romima i Romkinjama u Srbiji.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *