Vesti Vesti

EU nastavlja da bude partner državi u procesu integracije Roma!

Povodom Međunarodnog dana Roma u Klubu poslanika u Beogradu održan je okruglu sto na temu “Romi i poglavlje 23”.

Šef delegacija EU u republici Srbiji Majkl Davenport je na okruglom stolu između ostalog izjavio da EU nastavlja da bude partner državi u procesu integracije Roma u savremene društvene tokove kroz učestvovanje u svim kvalitetnim projektima.

Kroz zajedničke projekte sa Vladom ali i sa lokalnim samoupravama i nevladinim organizacijama EU je pomogla da dođe do pozitivnih promena u raznim oblastima, rekao je ambasador Davenport i naveo konkretne primere:

„Kroz pravnu pomoć pomogli smo povećanje upisanih u matične knjige rođenih; poboljšali smo pristup osnovnim pravima kroz rad novo formiranih mobilnih timova, kroz dodeljivanje grantova jačali smo romsko civilno društva, radimo na unapređenju stambene situacije romske zajednice sa nekoliko opština i gradova u Srbiji, tražimo najadekvatnije modele za zaposlenje Roma i Romkinja i pre svega želimo da ostvarimo trajnu uključenost romskih učenika u srednje škole te smo u poslednje 2 godine dodelili više od 500 stipendija“, rekao je Davenport.

On je naglasio da je pitanje socijalnog uključivanja Roma od posebne važnosti za proces pristupanja Srbije EU. „Upravo u okviru poglavlja 23 biće reči o unapređenju položaja Roma. Konkretne mere za poboljšanje uslova života Roma će biti od ključnog značaja u okviru ovog poglavlja, kao i u poglavlju 19 koje se tiče socijalne politike i zapošljavanja“, ukazao je Davenport.

Direktorka kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović navela je da je nova Strategija za socijalno uključivanje Roma usklađena sa međunarodnim standardima. Mere iz Strategije, su prema njenim rečima usmerene na oblast obrazovanja, zapošljavanja i ekonomskog osnaživanja.

Sprovedene su obuke u oblasti antidiskriminacije sa ukupno 2.822 učesnika, a pružena je pomoć za upis više od 1.300 dece u predškolske ustanove.

Prema njenim rečima, dodeljene su stipendije za 1.000 učenika, završena je obuka za pedagoške asistente koja je omogućila da oni dobiju sertifikate za rad, jačani su kapaciteti organizacija civilnog društva.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović smatra da je Srbija ostvarila pomake kada je u pitanju položaj pripadnika romske nacionalne zajednice. Kao najveće probleme Roma u Srbiji Mihajlović vidi visoku stopu nezaposlenosti, budući da 95 odsto Roma nije zaposleno i isto toliko koristi materijalnu pomoć, ali i sporu integraciju i to što ih nema na ključnim mestima na kojima se rešavaju njihovi problemi

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *