„Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 - Podrška Roma World “ Vesti Vesti

Vrlo sporo rešavanje problema građana koji su isključeni sa elektromreže Srbije.

Više od 3 meseca je prošlo od kako je aktuelna vlast uputila poziv gradjanima koji nemaju struje da se prijave lokalnim samoupravama kako bi njihov problem bio rešen i omogućen im priključak na električnu mrežu. Oko 350 domaćinstava iz Niša, od oko 4.500 kojima je struja isključena iz najrazličitijih razloga, odazvalo se pozivu grada i prijavilo za ponovno priključenje na elektromrežu. Prema poslednjim izjavama gradonačelnice, Dragane Sotirovski, 10 domaćinstava je  ugovore sa Elektro-privredom Srbije o ponovnom priključenju na strujnu mrežu.

Podsetimo, Grad Niš je u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetika i Elektroprivredom Srbije formirao Komisiju kojoj su prosledjene prijave gradjana. Tu se, prema rečima gradonačelnice, završava posao lokalne samouprave. Komisija na osnovu svojih i kriterijumima Centra za socijalni rad donosi odluke kojim potrošačima će se, i pod kojim uslovima ponuditi ponovno priključenje.

Stručnjaci kažu da su nišlije bez snabdevanja električnom energijom ostajale zbog tri kategorije problema: porodice čiji su strujomeri skinuti, korisnici koji su bili nelegalno priključeni i oni sa velikim dugovanjima. Dodatni problem čini spora legalizacija kuća koja onemogućava one nišlije koje su izmirile svoja dugovanja da budu ponovo priključeni na električnu mrežu. Gradonačelnica je zamolila gradjane koji imaju takav problem da se jave lokalnoj samoupravi kako bi se proces legalizacije ubrzao.

Problem sa snabdevanjem strujom imaju naravno i romska naselja. Poznato je da se naselje Crvena Zvezda godinama bori da dobije električnu energiju, ali i odgovarajuća brojila koja bi tačno merila pojedinačnu potrošnju, a ne samo nekoliko strujomera na stotinu porodica, koji naravno,  posle kratkog vremena očitavaju samo višu tarifu.  I naselje Stočni trg imalo je prethodnih godina problem sa isključenjem sa mreže 40-tak porodica. O tim problemima naša produkcija je pisala više puta, poslednji tekst možete videti ako pratite link https://romaworld.rs/kada-i-kako-ce-porodice-bez-struje-dobiti-ponovne-prikljucke/

Problem koji muči ogromni broj gradjana Niša, uglavnom socijalno ugroženih, očigledno se rešava iza zatvorenih vrata i netransparentno. Na to upozoravaju i udruženja gradjana kao što su Centar za zaštitu potrošača i Forum i Pravni centar Niš.

“Forum” koji je tražio da bude uključen u radnu grupu Ministarstva energetike, upućuje apel onima koji su se prijavili da ne potpisuju ništa pre konsultacija sa stručnjacima.  Iz ovog Centra poručuju da im građani prijavljuju kako im opet traže da plate kamate i priznaju da su krali struju. Zato su i ministarki Zorani Mihajlović uputili Zahtev za poštovanje zakona o zaštiti potrošača i Zakona o energetici.

 Iz Pravnog centra Niš predlagali su model otplate sa minimalnom ratom bez obzira na visinu duga i stopiranje kamate. U suprotnom, kako je tada objasnio pravnik Igor Milosavljević, dug za struju neće moći da otplate ni čukununuci.

O tome kako je u 21. veku živeti bez struje, bez tople vode, bez frižidera, šporeta, interneta, nećemo ni da govorimo. Kako deca iz tih porodica mogu da prate on-line nastavu u školama?

Pompezno najavljivano rešavanje problema velikog broja domaćinstava u Nišu, za sada se ne može nazvati uspešnim jer je rešen za samo 0,22% gradjana.

U osnovi, siromaštvo stanovništva, monopol državnog preduzeća i nedostatak političke volje su u korenu svega.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for democracy.“ 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *