„Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 - Podrška Roma World “ Vesti Vesti

Kada i kako će porodice bez struje dobiti ponovne priključke ?

Problemi sa snabdevanjem strujom, isključenjima, neplaćenim računima, već godinama opterećuju, naročito najsiromašnije I najugroženije stanovnike Niša.

Pre pet godina EPS distribucija je samo u Nišu isključila najmanje 2.500 porodica po osnovu neovlašćene potrošnje, koju je ovo javno preduzeće često konstatovalo „bez prisustva potrošača, neophodnih dokaza i odgovarajućeg dokumenta“, stoji na sajtu Centra za zaštitu potrošača.

Život bez električne energije bio je povod I za brojne proteste, tužbe I kontra-tužbe.

Januara 2019. godine, Viši sud u Nišu doneo je privremenu meru kojom je naloženo EPS-u da nastavi isporuku struje romskom naselju Crvena zvezda. U ovom naselju živi više od 100 porodica kojima se struja obračunava preko dva brojila, pa je zbog enormnih dugovanja struja pre 6 meseci isključena treći put u poslednjih nekoliko godina. Tužbu za diskriminaciju podneo je Evropski centar za prava Roma zajedno sa pojedinim stanovnicima.

Naselje Crvena zvezda

Pre pet godina stanovnici Naselja Stočni trg  protestvovali su ispred gradonačelnikove kancelarije jer je 40 porodica ostalo bez struje zbog dugovanja.

Situacija nije mnogo bolja ni danas, ni u ostalim romskim naseljima.

Prema podacima Centra za zaštitu potrošača FORUM na teritoriji Niša, Pirota, Zaječara, Prokuplja, Leskovca i Vranja bez struje živi oko oko 5.700 porodica. Nažalost, smatraju da je realan broj dvostruko veći, jer mnogi zbog starosti i bolesti nisu bili u mogućnosti da uopšte i potraže pomoć.

Od ovog broja više od 4.000 porodica živi u Nišu I okolini.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila je da će pokušati sa Vladom Republike Srbije da reši problem stanovnika Niša koji već godinama nemaju struje u svojim skućama.

Formirana je Radna grupa koju čine predstavnci resornog minstarstva, Grada Niša i elektroprivrede razmatraće  sva rešenja za domaćinstva u Nišu koja nemaju struju.

Kako će korisnici plaćati dugovanja još nije saopšteno. Da podsetimo, iz Centra za zaštitu potrošala Forum poručili su da građani ništa ne potpisuju pre nego što ih konsultuju i donesu im blanko ugovor na uvid. Takođe zahtevaju od nadležnih da korisnicima odmah uključe struju. Iz Pravnog centra Niš predlažu da se visina rate ne vezuje za visinu duga i da kamata bude stopirana, jer jedino tako vide moguće rešenje da više hiljada porodica iz Niša napokon izađe iz mraka.

Gradonačelnica je pozvala sugrađane da se jave ili gradskim opštinama ili Gradskoj kući i dostave potrebne podatke kako bi im se što pre omogućilo priključenje na elektromrežu.

“Pozivam sve one sugrađane koji su bez električne energije da se jave ili gradskim opštinama ili Gradskoj kući na telefon 018/504728 i 018/504419, ili lično da dođu u Gradsku kuću. Potrebno je da se dostave podaci: ime, prezime i lokacija objketa, kako bi Grad Niš preko tih spiskova i spiskova koje će nam dostaviti Udruženje potrošača formirao spisak da Centar za socijalni rad odredi prioritete, kako bismo mogli da damo ministarstvu tačne podatke“, kaže Sotirovski.

Dragana Sotirovski
gradonačelnica grada Niša

Da li će ovaj pokušaj vlasti da reši problem koji godinama unazad muči one koji objektivno nemaju mogućnosti da plate svoje račune ostaje da se vidi. Takođe jedan od problema sa kojima se suočavaju korisnici MOP-a, jeste da mnogi od njih ne kriste svoje pravo zaštićenog kupca-potrošača, odnosno pravo na besplatne kilovate.

Zbog novina u Zakonu o energetici očekuje se da se u ovoj godini poveća broj onih koji imaju pravo na besplatne kilovate električne energije i kubike gasa. Očekivanja su da bi taj broj mogao da se poveća do kraja godine za dva ili možda čak i tri puta. Status energetski ugroženog kupca električne energije imaju domaćinstva s jednim članom koji troši 120 kilovat-časova mesečno, s dva i tri člana – 160 kilovata, za domaćinstva sa četiri i pet članova – 200 kilovata mesečno. Dok je za domaćinstva sa šest i više članova – 250 kilovat-časova.

Ovo se automatski primenjuje na sve koji su korisnici socijalne pomoć ili dečjeg dodatka, dok građani koji smatraju da ispunjavaju uslove, to pravo ostvaruju preko lokalnih samouprava i njihovih centara za socijalni rad.

Povlastice za struju važe jednu kalendarsku godinu.

Ugroženi kupac ima pravo na umanjenje mesečne obaveze za određene količine električne energije, odnosno gasa, pod uslovom da nema prethodnih dugova po ovom osnovu, a ukoliko propusti da plati račun s ovim umanjenjem, gubi pravo na povlastice.

Inače, struja u Srbiji je poskupela u januaru ove godine za 3,4 odsto 7,867 dinara po kilovat-času, bez taksi i poreza.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for democracy.“ 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *