Vesti Vesti

Visok nivo nezadovoljstva integracijom Roma

Generalni sekretar Veća za regionalnu saradnju u Sarajevu Goran Svilanović izjavio je danas da je opšta ocena devet zemalja učesnica u medjunarodnoj inicijativi „Dekada za inkluziju Roma 2005-2015“ da je uradjeno mnogo, ali da i dalje postoji visok nivo nezadovoljstva stepenom integracije romske zajednice.
„Zajednička ocena je da, iako je mnogo uradjeno, postoji visok nivo nezadovoljstva stepenom integracija romske zajednice u svakoj od zemalja u našem okruženju“, rekao je Svilanović agenciji Beta pre sastanka sa srpskim predsednikom Saveta za unapredjenje položaja Roma i Dekade uključivanja Roma Vlade Srbije Nenadom Ivaniševićem.
Svilanović je rekao da do februara 2016. godine očekuje otvaranje regionalnog centra za integraciju Roma 2020, koji će raditi na primeni nacionalnih strategija u kontekstu pridruživanja Evropskoj uniji.
„Srbija je izrazila interesovanje da možda bude domaćin tom centru“, dodao je Svilanović.
Dekada za inkluziju Roma 2005-2015 je medjunarodna inicijativa u okviru koje su vlade zemalja centralne i jugoistočne Evrope radile na unapredjivanju socijalno-ekonomskog statusa i inkluziji Roma.
Inicijativa je obuhvatala devet zemalja regiona Bugarsku, Madjarsku, Makedoniju, Rumuniju, Slovačku, Hrvatsku, Češku, Crnu Goru i Srbiju.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *