Zaključkom Vlade Republike Srbije od 1. aprila ove godine usvojen je program promocije razvoja romskog preduzetništva. Program ima za cilj ekonomsko osnaživanje Roma i Romkinja u Srbiji putem povoljnih kredita za preduzetnika i pravna lica čiji su vlasnici i osnivači pripadnici romske nacionalne manjine.

Krediti su namenjeni preduzetnicima romske nacionalnosti i pravnim licima čiji su osnivači romske nacionalnosti koji posluju kraće od 2 godine- start up, ili onima koji posluju duže od 2 godine.

Sredstva kredita mogu da se koriste za nabavku opreme, mašina, postojenja, dostavnih vozila za prevoz sopstvenih proizvoda i drugih transportnih sredstava uključenih u proces proizvonje, kupovinu ili adaptaciju poslovnog ili proizbodnog prostora i slično, kao za za kupovinu robe, plaćanja zakupa i finansiranje drugih operativnih troškova, stoji na sajtu Redi-ja, nevladine organizacije koja je učesnik ovog projekta.

Za neka pojašnjenja pitali smo Jelenu Kasumović, program asistent Redi organizacije koja pruža tehničku podršku zainteresovanim preduzetnicima.

„Program je zvanično počeo da se sprovodi nedavno. Interesovanje je za sada odlično. Imamo svakodnevno pozive. Redi pruža podršku pre svega u pisanju biznis plana.

Procedura je sledeća – prvi korak je kontaktiranje Redija putem  kol centra čiji broj telefona je -0665556363 kako bi dobili više informacija o kreditu. Ukoliko pokažu zainteresovanost, preduzetnici  se prosledjuju kolegama koji pišu biznis plan, a potom se preko koleginice koja radi u Poštanskoj štedionici upućuju u detalje i čitavu proceduru.

Period odobrenja kredita ne bi trebalo da bude dug. Za mesec dana imaćemo neku precizniju sliku.

Što se tiče kamate, ona iznosi 2, 58 % na godišnjem nivou, period otplate je 3-6 godina uz mogućnost grejs perioda do 6 meseci. Maksimalni iznos kredita je do 6 miliona dinara, a projekat traje do decembra meseca 2022. godine“, rekla je za našu produkciju Jelena Kasumović iz Redi-ja.

Program promocije razvoja romskog preduzetništva sprovodi Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije u saradnji sa Bankom Poštanskom štedionicom a.d. Beograd kojoj se podnosi zahtev za kredit. Ukupna sredstva za realizaciju ovog programa iznose 120 miliona dinara i predstavljaju državnu pomoć male vrednosti.

Sredstva kredita su namenska i ne mogu se koristiti za regundiranje troškova već započetih ili realizovanih aktivnosti kao ni za plaćanje rata kredita, rastukturiranje kredita, otplatu kredita kod druge banke ili pokrivanje drugih troškova koji nisu predvidjeni Programom.

Javni poziv je otvoren dok se sredstva iz Programa ne utroše, a najkasnije do 31. decembra 2022. godine.

Informacije o kreditu možete naći i na adresama:

https://www.posted.co.rs/krediti_romskop.htm

https://redi-ngo.eu/program-serbia-entrepreneurs/

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *