Vesti

Projekat “Akcija zapošljavanja Roma u Nišu” daje dobre rezultate

U Nišu stopa nezaposlenosti Roma je četiri puta veća od proseka opšte populacije, samo 9% Roma u Nišu ima stalni prihod koji potiče od posla, a samo 2,5% Romkinja je stalno zaposleno. Polovina romske populacije u Nišu je mlađa od 25 godina. Procenat nezaposlenih lica je četiri puta veći od proseka celokupne populacije. Samo 27% je aktivno u ekonomskom smislu, jedna trećina prima neki oblik socijalne pomoći, jedini izvor prihoda za 18% porodica. Samo 9% je ostvarilo stalni prihod koji je nastao radom.

U skladu sa realizacijom projekta „Akcija zapošljavanja Roma u Nišu“, koji realizuje Grad Niš zahvaljujući sredstvima EU. a preko konkursa SKGO-a, 40 polaznika je počelo sa obukama za Viljuškariste, fasadere-molere, gerontodomaćice i manikire pedikire. Takođe je u skladu sa realizacijom ovog projekta u JKP Mediana na dva meseca zapošljeno 20 pripadnika romske zajednice, koje će svoje honorare primati iz budžeta ovog projekta. Do kraja februara 2021.godine 5 preduzetnika koji već posluju dobiće finansijsku pomoć iz budžeta ovog projekta u visini od po 2 hiljade evra.

Realizaciju ovog projekta je potpomognuta i od strane ROMACTED programa, tokom samog pisanja predloga projekta a kasnije i prilikom odabira kandidata za razne vidove obuka koje bi romskoj zajednici omogućilo što lakše zapošljavanje.

kandidati za obuku

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *