Vesti Vesti

Više romskih koordinatora u lokalnim samoupravama

Mreža za romska pitanja proširiće broj koordinatora na 60 opština u Srbiji, u cilju što veće podrške toj manjinskoj populaciji u ostvarivanju prava, rečeno je na sastanku Stalne konferencije gradova i opština i predstavnika vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava.


Pomoćnik generalnog sekretara za usluge članstvu u SKGO Ivan Milivojević podsetio je da je mreža osnovana u julu ove godine i da ima 113 članova.

On je istako da će se Mreža romskih koordinatora dalje razvijati i jačati, sa ciljem da se sa sadašnjih oko 47 opština njihov broj poveća na preko 60 u skladu sa lokalnim potrebama.

Pravnik koji radi na izradi vodiča za koordinatore za romska pitanja na lokalnom nivou Vladimir Đurić rekao je da problem unapređenja položaja Roma u lokalu nije samo vezan za ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava, već ima i socijalnu dimenziju.

Prema njegovim rečima ta socijalna dimenzija predstavljena je u vodiču, čija je izrada pri kraju.

Učesnici sastanka, kojem su prisustvovali i predstavnici Ministarstva prosvete, podsetili su i da se do kraja godine očekuje usvajanje Strategije za unapredjenje Roma u Srbiji za period 2015 2025. godine.
Cilj strategije je da se uz sve raspoložive kapacitete i već uspostavljene „dobre prakse“ u vezi sa rešavanjem problema Roma, uspostave mehanizmi i u lokalnim samoupravama koji će kontinuirano sprovoditi strateške mere na racionalan i ekonomičan način.
Mreža je deo projekta „Jačanje uloge lokalnog romskog koordinatora u lokalnim samoupravama u Srbiji“ koji finansijski podržava Kraljevina Švedska, a implementira Misija OEBS u Srbiji.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *