Vesti

USVOJENA JE IZMENA PRAVILNIKA O RADU PEDAGOŠKIH ASISTENATA

Nakon donošenja Pravilnika o pedagoškom i andragoškom asistentu gde se tačno taksativno navode prava i obaveze asistenata, bilo je više sastanaka između predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalnog sveta romske manjine i Asocijacije pedagoških asistenata, na temu rešavanju problema oko kvote odnosno broja učenika sa kojima je trebalo da ove školske 2020/21 godine rade asistenti.

Prema informacijama sa sajta Nacionalnog saveta romske manjine saznali smo da je usvojenim izmenjenim Pravilnikom smanjene su kvote za ispunjavanje angažovanja pedagoških asistenata u osnovnim školama. To u praksi znači da će za angažovanje PA biti dovoljno 20 učenika, a za pun fond časova 35.

1) Pravilnik o izmeni Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost osnovnog obrazovanja i vaspitanja,
2) Pravilnik o izmenama Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost srednjeg obrazovanja i vaspitanja.
U oba pravilnika su​ izvršene izmene celog člana 16a (OŠ), odnosno 14b (SŠ)​ u skladu sa sugestijama Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i nadležnim sektorima, a na osnovu mišljenjaa Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine, zahvaljuje se Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja na usvojenim izmenama Pravilnika i članovima kabineta ministra Šarčevića na konstruktivnoj saradnji i razumevanju.

Takođe, zahvaljujemo se pedagoškim asistentima koji su imali poverenje u Savet i verovali da stojimo iza njih i da ćemo sve da učinimo što je u našoj nadležnosti kako bi im poboljšali uslove rada.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *