„Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 - Podrška Roma World “ Vesti Vesti

Unapređenje dijaloga i bolje uključivanje svih građana u proces odlučivanja – poručuju iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić sastala se u Nišu sa predstavnicima relevantnih organa i instutucija u čijem su delokrugu poslovi ostvarivanja ljudskih i manjinskih prava na lokalnom nivou. Cilj sastanka bio je unapređenje dijaloga i bolje uključivanje svih građana u proces odlučivanja.

Za bolji položaj manjinskih grupa i sprovođenje zakona koji se tiču poštovanja ljudskih prava u najvećoj meri su nadležne lokalne samouprave, istakla je ministarka I  napomenula  da je neophodno da se na čelu svih lokalnih samouprava nalazi neko ko će sa najugroženijim i najosetljivijim grupama, poput nacionalnih manjina ili žrtava nasilja, razgovarati o problemima sa kojima se susreću.

Svi oni koji su diskriminisani, osobe sa invaliditetom, LGBT populacija, za njih da svaki dan žive svoja prava nadležna je lokalna samouprava. Mi hoćemo da zajedno dodamo i teme održivog razvoja, dakle da razgovaramo kako Niš, Nišavski okrug da izgleda 2030. godine – objašnjava Ćomić.

 “Rezultati pokazuju da postoji mnogo potencijala za punu primenu zakona na lokalnom niovu, ali postoji mnogo prepreka. Češće je to nedostatak znanja, informacija, nego ljudi i novca”, rekla je  Gordana  Čomić.

Predsednik YUROM Centra,  Osman Balić istakao je da u Nišu, u kojem živi oko 20.000 Roma,  nema nadležnog koordinatora za romska pitanja, niti je  formiran Savet za ljudska i manjinska prava On napominje da nije potreban samo dijalog, jer plana ima, već su potrebna veća izdvajanja iz budžeta.

Taj koordinator bi sprovodio postojeću državnu strategiju za Rome.  Postoji to nesaglasje između toga da imamo akcioni plan, a nemamo koordinatora, rekao je Balić i posebno naglasio da nije dobro da je  0,033% iz budžeta Grada planirano  za politiku prema Romima.” Imamo akcioni plan, ali nemamo sredstva, tako da ćemo imati problem da to operacionalizujemo. Tu vam je diskriminacija “- zaključio je Osman Balić.

Veoma je važno da se stvari u oblasti ljudskih prava  menjaju, a promene moraju da počnu od lokala. Da bi se to ostvarilo potrebno je da svi zajedno kao zajednica naučimo da slušamo, razumemo i prihvatimo druge, zaključak je ovog sastanka ministarke za ljudska I manjinska prava I dijalog Gordane Čomić I  predstavnicima relevantnih organa i instutucija u čijem su delokrugu poslovi ostvarivanja ljudskih i manjinskih prava na lokalnom nivou koji je održan u Nišu.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for Democracy.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *