Vesti Vesti

U Nišu održan okrugli sto na temu “ Uloga manjina u negovanju multikulturalnosti“

U organizaciji udruženja “ Caribrod“ iz Niša, a uz podršku Generalnog konzulata Republike Bugarske u Nišu i Misije OEBS u Srbiji, u subotu 22. 08. 2015. godine u Nišu, održan je okrugli sto na temu “ Uloga manjina u negovanju multikulturalnosti“. Predstavnica Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije, Sanja Jefić Branković, uzela je učešće u okruglom stolu i tom prilikom pomenula da je od izuzetne važnosti razumeti i prihvatiti različite kulture, kako bi se ostvarila međusobna sinergija i osetilo svo bogatstvo multikulturalnosti jedne zemlje. “ Pripadnike manjinskih naroda u Srbiji treba ohrabrivati da neguju svoju tradiciju i vrednosti, a država će se sa svoje strane truditi da im omogući sve preduslove, kako bi to i ostvarili.

Pod pojmom multikulturalnost podrazumeva se da pojedinci, pripadnici različitih kultura, žive jedni pored drugih, što sa sobom nosi, ne samo etničku, nego i jezičku, religioznu i socioekonomsku različitost. Stabilnost jednog društva zavisi od integrisanosti svih njenih građana, pri čemu integracija nacionalnih manjina nikako ne znači asimilaciju, već podrazumeva kulturni pluralizam koji omogućava pripadnicima manjinskih naroda očuvanje sopstvenih osobenosti, uz istovremenu punu integrisanost u društvenu zajednicu“ – istakla je Jefić Branković.

Okrugli sto se organizuje u okviru Projekta za razvoj kulturne i jezičke raznovrsnosti i multikulturalnog dijaloga, finansiranog od strane Ministarstva inostranih poslova Republike Bugarske.

Okruglom stolu su, između ostalih, prisustvovali i Atanas Krstin – Generalni konzul R. Bugarske u Nišu, Hristo Hristov – konzul R. Bugarske u Nišu, Dejan Milev – zamenik predsednika bugarskog nacionalnog saveta, predstavnici misije OEBS u Srbiji, predstavnici lokalnih institucija u čijem delokrugu rada se nalaze pitanja manjina, kao i predstavnici romske, makedonske, rumunske, slovenačke i vlaške nacionalne manjine.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *