„Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 - Podrška Roma World “ Vesti

Subvencije za zapošljavanje ne daju dobre rezultate u zapošljavanju pripadnika romske zajednice.

Pera Alilović je jedan od 20 hiljada pripadnika romske zajednice koji žive u Nišu. Otac je troje dece, od kojih se dvoje školuju, supruga ima završenu srednju školu ali je bez zaposlenja, takođe je I g.Alilović bez posla ali planira da započne samostalni posao.

“Imam 39 godina, nemam nijedan dan radnog staža, iako aktivno tražim posao već 10 godina, na žalost posla za mene nema. Čuo sam da država daje subvencije za zapošljavanje, obratiću se Nacionalnoj službi za zapošljavanje za informacije, ali kako sam čuo traže žirante za tu subvenciju! Ko će meni da bude žirant?, pita se g.Alilović na kraju našeg razgovora.

U Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2019. godinu stoji da je stopa nezaposlenosti Roma i Romkinja  izrazito visoka u odnosu na stopu u opštoj populaciji (16%) i iznosi 36% (45% za Romkinje) saopštio je Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije. Gotovo tri četvrtine Roma I Romkinja koji traže posao je bez ikakvog radnog iskustva, dodaje se u tom dokumentu.

Prema dostupnim podacima sa evidencije NSZ u Nišu, u poslednjih 5 godina broj prijavljenih Roma se kreće oko 2.000. U prošloj godini samo je 5 nezaposlenih Roma koristilo podsticajna sredstva za samozapošljavanje, dok je u proteklih 5 godina broj onih koji su na ovaj način rešili svoje zaposlenje oko 50.

Vlada Republike Srbije usvojila je 25. februara Strategiju zapošljavanja za period od 2021. Do 2026. godine sa ciljem da obezbedi uslove za stabilan i održiv rast zaposlenosti zanovan naa znanju i dostojanstvenom radu, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Posebne mere predvidjene su za unapredjenje položaja žena, mladih osoba sa invaliditetom, korisnika novčane socijalne pomoći kao i Roma i Romkinja, imajući u vidu njihovu zastupljenost i druge karakteristike koje ukazuju na nepovoljan položaj na tržištu rada.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno je 534.000 nezaposlenih. „Od početka godine došlo je do određenog porasta broja nezaposlenih lica, negde za 3,9 posto“, kaže Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe zapošljavanja i objašnjava da je to posledica prestanka dejstva prošlogodišnjih vladinih mera podrške privredi, otvaranja novih javnih poziva NSZ i najave jednokratne novčane pomoći za nezaposlene.

Martinović je najavio 13 javnih poziva NSZ i programe i mere aktivne politike zapošljavanja za koje je u ovoj godini ukupno izdvojeno 5,75 milijardi dinara, prvenstveno za podršku teže zapošljivim kategorijama, poput mladih bez srednjeg obrazovanja, starijih od 50 godina, osoba sa invaliditetom, Roma, dugoročno nezaposlenih, korisnika novčane socijalne pomoći i žrtava porodičnog nasilja. Najveći broj javnih poziva biće otvoren do 30. novembra.

Subvencija za samozapošljavanje namenjena je nezaposlenima romske nacionalnosti koji se vode na evidenciji NSZ I imaju obuku za razvoj preduzetništva. Subvencija se dodeljuje u jednokratnom iznosu od 250 hiljada dinara, odnosno 270 hiljada dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanje radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao I osnivanja privrednog društva uoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos. Nezaposleni koji ostvari ptavo na subvenciju za samozapošljavanje u obavezi je da obavlja registrovanu delatnost I po tom osnovu izmiruje doprinose za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12 meseci. Pravo na subvenciju može se ostvariti I udruživanjem više nezaposlenih, osnivanjem privrednog društva radi samozapošljavanja, stoji u Pozivu. Pravo na subvenciju  za samozapošljavanje ne može da se koristi za osnivanje udruženja, niti mogu ovo pravo da koriste oni koji su već koristili sredstva za ove namene. Ono što je novina, ove godine je da se sredstva mogu koristiti za obavljanje trgovinske delatnosti. Poslednji rok za podnošenje prijave je 17.maj a informacije se mogu dobiti, osim u filijali službe NSZ, pozivanjem broja: 0800-300-301 ili na sajtu www.nsz.gov.rs.

Subvencije mogu da ostvare I poslodavci iz tzv. privatnog sektora ukoliko sa evidencije NSZ zaposle na novootverenim radnim mestima teže zaposlive kategorije, medju kojima su I Romi. Radni odnos se zasniva na neodredjeno vreme, a Nacionalna služba prati realizaciju programa 12 meseci.

Ovim javnim pozivom obuhvaćeni su I mladi, sa srednjim I visokim obrazovanjem koji su tek završili svoje školovanje, radi sticanja prakse.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom video-materijalu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for democracy.“ 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *