Pre 25 godina ubijeno je jedno dete, dečak divnih krupnih očiju, Dušan Jovanović. Imao je samo 13 godina I tamniju boju kože, bio je Rom. U centru Beograda napala ga je grupa dečaka – skinheda, nekoliko godina starijih od njega, I pretukla do smrti. Niko od prolaznika I ljudi koji su se zatekli na ulici nije reagovao, niko nije zaštitio dečaka.

Dvojica od četvorice skinheda je osudjeno na 10 godina maloletničkog zatvora, odslužili su 6.  Jedan od optuženih,  Milan Čujić je na suđenju izjavio da se ne kaje zbog onoga što je uradio.

U januaru 2013. Godine u Srbiji su  na snagu stupile izmene Krivičnog zakonika kojim je uveden zločin iz mržnje motivisan rasom i veroispovešću, nacionalnom ili etničkom pripadnošću, polom, seksualnom orijentacijom ili rodnim identitetom, kao „obavezna otežavajuća okolnost prilikom određivanja kazne učiniocu krivičnog dela“.

Zločin iz mržnje je zapravo naziv za krivična dela u kojima „počinilac napada žrtvu zbog njene stvarne ili pretpostavljene pripadnosti određenoj društvenoj grupi”.

“Sva lica koja su žrtve ove vrste nasilja, pa tako i pripadnici romske nacionalne manjine, prijavljuju ih policiji ili nadležnom tužilaštvu koji su nadležni za njihovo otkrivanje i krivično gonjenje izvršilaca“, objašnjava Vladimir Šoć iz Ministarstva za ljudska I manjinska prava za BBC na srpskom.

Od uvođenja ovog člana u Krivični zakonik do danas,u Srbiji je  vođeno devet postupaka u kojima je tužilaštvo tvrdilo da su napadi motivisani mržnjom, a „žrtve bili pripadnici romske nacionalne manjine“.

Donete su dve osuđujuće presude, jedan predmet se vodi, za sada, protiv NN lica, dok je još jedan sudski postupak u toku, „nakon podizanja optužnog akta“.

„To je bio događaj koji nas je prvi put isterao na ulice“, kaže Osman Balić, direktor Yurom centra iz Niša i predsednik predsedništva Lige Roma – stalne konferencije romskih udruženja građana, za BBC na srpskom.

Nasilje nad Romima nije više učestalo kao pre 25 godina.

Balić tvrdi da je „danas nešto drugačije“, I da napadi na Rome nisu učestali.

Kao poslednji veći slučaj nasilja nad ovom zajednicom pominje napad više desetina huligana naoružanih palicama, šipkama i noževima na Rome u Leksovcu maja 2019. godine.

Dan posle incidenta policija je u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom uhapsila sedmoricu maloletnika.

Međutim, kaže da je problem i dalje što mnogi Romi ne prijavljuju nasilje.

Ipak, do smanjenja napada na Rome poslednjih godina dovela je, dodaje, i policija.

„Zato što smo mi u međuvremenu tamo zaposlili više od 100 Roma“, naglašava Balić koji je policiji držao predavanja o tome kako da prepoznaju zločine iz mržnje i fašističke simbole.

Diskriminacija prema Romima je međutim i dalje rasprostranjena, pokazuju podaci Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

„Do sada nam je tokom 2022. najveći broj pritužbi stigao zbog diskriminacije po osnovu nacionalne pripadnosti i etničkog porekla – 98, od toga je 78 podneto zbog diskriminacije Roma i Romkinja“, navode iz kancelarije Poverenika za BBC na srpskom.

„Pritužbe nam stižu zbog diskriminacije u svim oblastima društvenog života posebno prilikom zapošljavanja i pružanja javnih usluga“, dodaju iz kancelarije Poverenika.

A tu su i pritužbe zbog diskriminacije Roma na društvenim mrežama, u medijima, segregacije u školama, „diskriminatornih grafita kojima se vređa dostojanstvo ili poziva na nasilje“.

Sestra Dušana Jovanovića je, povodom 25. godišnjice zločina, za „Insajder“ kazala da njen otac nije imao strah, jer je verovao u društvo u kojem nema diskriminacije, gde se može spavati na klupi i biti siguran, ali da su se ona i njen brat plašili jer su, dok su živeli na Slaviji, gledali kukaste krstove na ulazu i ispisane pretnje na zgradi „smrt Ciganima“. Bili su jedina romska porodica koja je živela u toj ulici. Govoreći o tome kako je to uticalo na sve njih, njene roditelje, nju i kasnije, njenu decu, kazala je: „Oni nisu ubili samo njega, ubili su sve nas.“

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A 11, u 18 časova, ispred Pravnog fakulteta, organizovala skup povodom sećanja na Dušana Jovanovića. Tamo će biti simbolično postavljena tabla „Park Dušana Jovanovića“.

“Projekat „Romski život kroz naš objektiv!“ se realizuje je u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.“

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *