Naselje Bulevar 12.februar u Nišu, mesto u kome 24 porodice žive bez struje već 150 dana. Na prvi pogled naselje kao i svako drugo, međutim kada pada noć, tek se tada vidi prava slika ovog naselja. U oktobarskim sada već hladnim predvečerijima mrak guta naselje sa svim njegovim stanovnicima i obavije ga u tminu, tek poneka lampa, sijalica, razbija mrak te na momente osvetljava lica dece koja sa prvim mrakom odlaze na spavanje, jer oni nemaju mogućnosti da gledaju dečije emisije ili da rade u to vreme sve što rade i njihovi vršnjaci u drugim osvteljenim delovima grada. Dokle će se ovaj mrak provlačiti kroz naselje za sada niko nema odgovora.

Prvi protest građana ovog naselja je bio 10.10.2022.godine ispred gradske kuće, nakon nekoliko neuspelih održanih sastanaka između predstavnika grada, elektrodistribucije i građana.

Zahtevi građana ovog naselja su bili razumni i tražili su momentalni priključak naselja na elektro mrežu, da sami plate potrošenu el.energiju, zapošljavanje radnosposobnih iz naselja, kao i da svaka porodica ima svoje brojilo  nakon najavljene izmene Zakona o ozakonjenju objekata. Na protestu su nosili transparente sa natpisima „Izbavite Rome iz tame rasizma“, „Zašto držite Rome u mraku?“ i “Da li u 21. veku treba da koristimo sveće da naša deca uče?“.

Dva dana posle protesta gradonačelnica grada Niša je rekla da će primiti ljude iz naselja u petak (nije bilo javnog poziva na sastanak) 14.10.2022 u 8h. Meštani naselja su tražili zvaničan poziv na sastanak, i  zamolili da se sastanak odloži za jedan dan kako bi usaglasili svoje zahteve, kako ne bi i ovaj sastanak prošao kao i oni prethodni, na žalost do sastanka nije došlo, a problem i dalje nije rešen.

„Čekali smo sa saradnicima i direktorima EDS-a i EPS Snabdevanja u Nišu žitelje romske mahale „12. februar“, kojima je isključena struja, da dođu na sastanak koji su dan pre toga tražili. Nisu se pojavili. Njihova strana stola ostala je prazna. Neposredno pre dogovorenog vremena za sastanak obavestili su nas da nisu ili da još uvek usaglašavaju svoje zahteve i da ne mogu da dođu. Do sada smo više puta sa njima razgovarali o problemu struje u Romskom kulturnom centru i kada nisu redovno otplaćivali svoje rate po sporazumima koji su potpisali o reprogramu, kao i kada je sprečena nelegalna potrošnja struje. Spremni smo za razgovor i sada. Grad jeste samo posrednik između EPS-a i njih kao potrošača, ali naša obaveza je da brinemo o našim sugrađanima. Pre dve godine 24 romske porodice imale su 10 legalnih priključaka. Danas je samo jedan. Neovlašćena potrošnja i neplaćanje su dva najveća problema u tom naselju.“ – Navodi gradonačelnica grada Niša.

S druge strane, niški EDS navodi da je električna energija tim porodicama isključena nakon pokušaja krađe.

„Za nas su neprihvatljivi zahtevi da im se struja priključi na nezakonit način. Moraju prvo da dokažu pravo svojine. U naselju 12. februar  postojalo je 10 legalnih priključaka koji su bili izmešteni na regulacionu liniju. I pored činjenice da su imali legalne priključke, vlasnici tih objekata su u želji da izbegnu plaćanje električne energije, angažovali treću osobu koja je na devet brojila izvršilo nelegalnu intervenciju, kako se potrošnja električne energije ne bi registrovala na brojilu “, saopštili su iz EDS-a.

Osman Balić, predsednik Predsedništva Lige Roma u Srbiji kaže da isključenje struje nije etničko pitanje, ali postaje kad se isključi celo naselje u izjavi listu Danas :

„Nedopustivo je da 24 romske porodice već pet meseci žive bez električne energije, posebni što Romi pripadaju osetljivoj socijalnoj kategoriji. Međutim, najveći krivac za taj slučaj u naselju 12. februar je Elektrodistribucija iz Niša jer su u te montažne kuće ugradili zajedničko brojilo. Verovatno su smatrail da Romi žive u plemenskoj zajednici“, upozorava Balić.

I upravo to što imaju zajedničko brojilo je dovelo do toga da i oni koji su želeli da plaćaju struju nisu mogli.

„I sami Romi su krivi jer sam ih pre više godine upozoravao da moraju da se dogovore kako će da plaćaju struju. Pre svega svaka kuća mora da ima sopstveno brojilo i da plati struju koju je potrošila. Oni nisu formirali ni skupštinu stanara ili kućni savet, koji bi ih organizovao. Tako sad svi ispaštaju“, smatra predsednik Lige Roma.

Pokret „Opre Roma Srbija” navodi da  su gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i njeni prethodnici iz iste partije „kreativno prevazilazili sve prepreke da se pusti struja pred izbore“ u niškom naselju 12. februar, saopštavaju iz tog pokreta.

“Gradonačelnica bila posrednik i nemi posmatrač kršenja zakona nekoliko puta, time što je struja puštena tim stanovnicima naselja u sumnjivim okolnostima, a sada kaže da je bez prava svojine to nelegalno i neprihvatljivo”, konstatuje se.

U Nišu je oko 4500 porodica bez struje, među njima neke porodice i više godina, međutim, da li u Srbiji postoji još negde da je  celo naselje isključeno sa elektro mreže sa više od 120 ljudi,? Šta bi bilo da je neka druga nacionalna manjina u pitanju  ili ljudi iz većinskog stanovništva bili na ovakav način isključeni, da li bi čekali 150 dana da se pobune, da li bi njihova matična država stala iza njih, ili …? Samo pitam, zbog komšije!

Inače, stanovnici naselja su najavili novi protest za ponedeljak 17.10.2022.godine.

“Projekat „Romski život kroz naš objektiv!“ se realizuje je u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.“

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *