Vesti Vesti

Srednjoškolci dobijaju mentore!

inkluzijka

Akreditovan program obuke/modul 1 „Uvod u ulogu mentora“ za nastavnike-mentore za romske srednjoškolace stipendiste, organizovan je tokom maja i juna u Nišu, Subotici i Beogradu.

Zadatak mentora je da učenicima osiguraju podršku u redovnom praćenju nastave i vannastavnih aktivnosti, pruže pomoć u učenju, prate njihova postignuća, olakšaju proces socijalizacije, pomognu u rešavanju ličnih i porodičnih problema ili problema u školovanju, pruže podršku u procesu integracije u akademski i društveni život.

Učesnicima su predstavljeni koncept i principi mentorstva, kao i potrebna znanja, veštine, stavovi i vrednosti mentora. Tokom obuke se razgovaralo o motivaciji za učenje, razvoju i održavanju poverenja između mentora i učenika, kao I komunikaciji sa porodicama učenika.

Tokom ovih obuka koje su organizovane u okviru projekta “Ovde smo zajedno – Evropska podrška za inkluziju Roma”, razmenjena su i iskustva u komunikaciji sa kolegama i upravama škola, lokalnim institucijama i organizacijama. Sistem mentorstva i podrška romskim učenicima i učenicima iz osetljivih društvenih grupa treba da postane sistemsko rešenje u oblasti obrazovanja tako da će ova iskustva biti dragoceni podaci i osnova za kreiranje politika i praksi kao i promenu zakonske regulative.

Više informacija na ovom linku

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *