„Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 - Podrška Roma World “ Vesti

Romsko stanovništvo se ponaša odgovorno u vreme pandemije virusa Kovid 19

Odgovarajući na pitanje novinara o aktuelnom trenutku i položaju romske nacionalne manjine, Dalibor Nakić, predsednik NSRNM je posebno naglasio da je najsiromašniji sloj društva, kome, na žalost pripada veliki broj Roma, u ovom trenutku najugroženiji. Težak socijalno-ekonomski i stambeno-komunalni položaj Roma sada je postao još teži i složeniji.

foto NSRNMhttps://romskinacionalnisavet.org.rs/tv-hepi-telemaster-%f0%9f%93%ba/

 „NSRNM je odmah po uvodjenju vanrednog stanja ukazao na specifične potrebe i posebnu ranjivost romskog stanovništva u ulovima epidemije. Zbog loših higijenskih uslova u podstandardnim romskim naseljima, kao i zbog činjenice da su romske porodice višečlane, odnosno da veliki broj ukućana živi u stambenim jednicama koje su neuslovne i male po površini, postoji realna opasnost da u romskim naseljima dodje do ubrzanog širenja virusa. Na svu sreću, do toga, za sada nije došlo, i nadamo se da i neće. Želeo bih da pohvalim disciplinovanost i odgovornost tomskog stanovništva u ovim teškim okolnostima. Veliki broj Roma se striktno pridržava svih propisanih mera državnih organa. Svesni su da su te mere usmerene na zaštitu života i zdravlja stonavništva što je i najvažnije u ovom trenutku“, rekao ne Nakić i dodao:

„NSRNM je zadovoljan načinom na koji se država ali i čitav zdravstveni sistem bore sa epidemijom i načinom na koji se pomaže romskoj zajednici. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je obezbedilo 50.500 higijensko-prehrambemih paketa koji su podeljeni najugroženijim romskih porodicama. Sa druge strane, cisterne sa pijaćom vodom  su bile dopremljene u onim naseljima koja nemaju vodovodnu mrežu. Kanisteri sa dezinfekcionim sredstvima su bili rasporedjeni u velikom broju romskih naselja, tako da, generalno gledano, smatramo da je naša država ozbiljno shvatila probleme sa kojima Romi mogu da se suoče kada je pandemija u pitanju“.

„Ono što bih sa ponosom istakao, da je medju zdravstvenim radnicima i odredjen broj pripadnika romske nacionalne manjine koji se rame uz rame, sa svojim kolegama bore da se ovaj užasan neprijatelj pobedi“, posebno je naglasio Dalibor Nakić, u intervju TV Happy.

Govoreći o ekonomskih problemima romske zajednice u aktuelnim,  pandemijskim uslovima Nakić je naglasio:

„Gledajući u celini, činjenica je da pored zdravtvenih, ova pandemija ostavlja i velike ekonomske posledice po romsku zajednicu. Veliki broj Roma se bavi muzikom, sakupljanjem sekundarnih sirovina, trgovinom na pijacama i vašarima, a jako mali broj njih ima stalno zaposlenje. Svi oni koji se bave ovim delatnostima sprečeni su da rade i ostvaruju prihode za svoja domaćinstva, tako da smatram da bi bilo dobro kada bi država našla odredjeni mehanizam kako da im pomogne sa ovom pandemijom.“

Odogovarajući na pitanje o imunizaciji, Nakić je rekao:

„Po našim nekim saznanjima postoji značajan broj pripadnika romske nacionalne manjine koji su se već vakcinisali  i onih koji su izrazili želju da se vakcinišu kad za to bude bilo vreme. Nemamo tačne podatke budući da se svakako evidencija o broju vakcinianih ne vodi po osnovu nacionalne pripadnosti, što je svakako i logično i tako treba i da bude. Nas veoma raduju vesti da proces imunizacije u našoj zemlji teče veoma dobrim tempom. Nacionalni savet romske nacionalne manjine je aktivno radio  na informisanju romske zajednice o prednostima i značaju vakcinacije kako bi se što veći broj Roma vakcinisao i ja koristim ovu priliku da ih sve još jednom pozovem da se u što većem broju prijave i vakcinišu. Moramo biti svi svesni da ćemo samo na taj način uspeti da zaštitimo i sebe i svoje najdraže i da iz ove borbe sa korona virusom izadjemo što pre kao pobednici.” Naglasio je, izmedju ostalog predsednik Nacionalnog saveta romske nacioanlne manjine, Dalibor Nakić, gostujući u emisiji Telemaster televizije Happy.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowmwnt for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom video-materijalu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for democracy.“

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *