Vesti

Srednje škole prelaze na onlajn, oštrije mere samo za vikend

Krizni štab doneo je nove mere koje će važiti tokom vikenda. Od subote u 12h do ponedeljka u 6h ujutru radiće samo prodavnice prehrambene robe, apoteke i bezninske pumpe. Naredna sednica Kriznog štaba zakazana je za utorak.

,,Krizni štab je doneo odluku da će u subotu sve raditi do 12h zbog predstojećih Zadušnica. Od 12h u subotu do 6h u ponedeljak ujutru sve će biti zatvoreno sem prodavnica prehrambene robe, apoteka i benzinskih pumpi”, kazao je nakon sednice dr Predrag Kon. Dodao je da će od ponedeljka  sve raditi normalno.

– Na skijalištima i planinama tokom vikenda neće raditi ništa, ni kafići, ni prodavnice. Od ponedeljka na onlajn nastavu prelaze srednje škole, rekao je epidemiolog Predrag Kon i dodao da će naredna sednica kriznog štaba biti u utorak.

Vlada Srbije saopštila je večeras da je, na predlog Кriznog štaba, usvojila nove mere za suzbijanje epidemije, koje se odnose na predstojeći vikend.

Doneta je odluka da od subote u podne do ponedeljka u 06:00 časova budu zatvoreni svi ugostiteljski objekti (kafići i restorani), sve prodavnice osim onih prehrambene delatnosti, kozmetički i frizerski saloni, dečije igraonice, teretane, sportski objekti.

U ski-centrima, te mere važiće od ponoći i trajaće do ponedeljka, što znači da ugostiteljski objekti na tim mestima neće raditi tokom celog vikenda, a izuzetak su hotelski kafići i restorani, koji tokom vikenda mogu usluživati samo goste koji imaju prijavljen boravak.

Кada su u pitanju ustanove kulture, samo pozorišta će moći da rade do 21:00 sat uz poštovanje svih epidemioloških mera, dok će unapred zakazani sportski događaji moći da se održe, ali bez prisustva publike.

Delatnost dostave hrane moguća je 24 sata dnevno, dok je šalter prodaja hrane i pića zabranjena od podneva do ponedeljka ujutro na teritoriji cele Srbije. Mogu raditi privatne zdravstvene ustanove, laboratorije, veterinarske ambulante i stomatološke ordinacije.

Prema Konovim rečima najbolja kombinacija bi bila zatvaranje i vakcinacija, ali postoje drugi uglovi gledanja. Istakao je da sa ovakvim merama ne može biti brzog pada broja zaraženih. Pozvao je ljude da budu odgovorni i da se prijave za vakcinaciju kako bi se zaštitili od virusa.

U poslednjih 24h otkriveno je još 4.071 zaraženih. Preminilo je 17, a na respiratoru je 166 osoba. U Nišu je virus potvrđen kod još 151 osoba. Preminulo je 5, a na respiratoru je 9 pacijenata.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *