„Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 - Podrška Roma World “ Vesti Vesti

Održan X „Roma Niš festival – Zauvek Šaban Bajramović“ – u organizaciji udruženja Veseli Romi

Pod pokroviteljstvom grada, u Nišu je održan po deseti put “Roma Niš festival – Zauvek Šaban Bajramović.

Najpre je održana izložba na temu Holokausta I predstavljena knjiga “Kralj romske pesme” koju je priredio Rade Vučković Niški.

Posetioci su imali prilike i da vide kolekciju svih objavljenih audio kaseta koje je pasionirano sakupljao Elja Islam.

“Ovde su sve kasete, od njegove prve kasete koja je izašla 1977. godine, do poslednje koja je izašla 2003. Prva Šabanova ploča je izdata 1968. godine” izjavio je Elja Islam.

Na Letnjoj pozornici u Tvrdjavi održan je koncert Šabanu Bajramoviću u čast I tom prilikom dodeljena su I priznanja ovog festivala.

Dobitnici priznanja  “Zauvek Šaban Bajramović” su: gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, predsednik Nacionalnog saveta Roma, Dalibor Nakić, kompozitor i pisac Rade Vučković Niški i Bum Radio 018 i Gradski Portal 018.

Primajući priznanje, u ime gradonačelnice, Dušica Davidović, njena zamenica je kazala:

 “Kao i svake godine, grad Niš je podržao ovaj festival i podržaće ga u svim narednim godinama. Šaban Bajramović je promovisao grad Niš i Srbiju. Njega su svi slušali, ne samo ljubitelji romske muzike u Evropi, nego i u svetu. Mi smo, kao Nišlije, ponosni što smo imali jednog ovakvog čoveka, našeg Šabana Bajramovića, koji je bio tu sa nama, uz čuju muziku smo odrastali i veselili se, uz čiju muziku smo plakali. Romska muzika je muzika koja je prepuna emocija, prepuna nežnosti, ljubavi i kolorita koji retko koja muzika i retko ko može da iznese, kao što je to izneo Šaban Barjamović. Ono što želim da kažem je da ova izvršna vlast, na čelu sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski, snažno podržava sve ono što se tiče poboljšanja položaja života, kvaliteta obrazovanja, stanovanja i zapošljavanja romske nacionalne manjine. Mi smo puno toga započeli, nadam se da ćemo u narednoj godini uraditi još mnogo toga. Puno je projekata kojima smo aplicirali i dobili smo ih i sada imamo put ka svratištu, deca koja rade i žive na ulici se danas nalaze u prostoru Romskog kulturnog centra. Mi ćemo ih uvesti u obrazovni sistem, obezbediti zdravstvenu zaštitu, ali ono što je najvažnije- skloniti ih sa ulica i ukazati roditeljima da je zanemarivanje dece krivično delo. Puno sreće u svim budućim festivalima, puno sreće romskoj nacionalnoj manjini, naša vrata su za njih uvek otvorena i nadamo se uspešnoj budućoj saradnji” izjavila je zamenica gradonačelnice Dušica Davidović.

“Gradonačelnica Niša je upravo na Đurđevdan se svojim saradnicima obišla romsku nacionalnu manjinu. Obišla ih je na njihov najveći praznik- Đurđevdan i zaista je bilo veliko zadovoljstvo. Ne samo to, mi smo sproveli akciju imunizacije romske nacionalne manjine. Jako je važno da se što više vakcinišemo, da što veći broj mladih ljudi zaštitimo od onoga što nas možda na jesen čeka, tako da ćemo te akcije nastaviti. Nastavićemo takođe i legalizaciju romskih kuća koje nisu legalizovane, jer je jako važno da imamo legalizovane objekte. Važno je da znaju šta je njihovo, da su oni zemljište i ognjište svojih predaka, ali se to mora legalizovati. Zaista puno toga smo uradili, puno toga ćemo raditi i zaista velika podrška svih nas iz izvršne vlasti romskoj nacionalnoj manjini” dodala je Davidović.

Predsednik Nacionalnog saveta romske manjine, Dalibor Nakić se zahvalio na priznanju i istakao da je srećan što nišlije ne zaboravljaju Šabana Bajramovića.

“Naš kralj i legenda romske muzike to i zaslužuje. Nažalost nije sa nama, ali će večno živeti u našim srcima kroz pesme koje nam je nesebično darovao, uz koje mi proslavljamo sve naše proslave, slavlja. Zaista, njegova muzika je neodvojivi deo našeg života, on je sa ponosom isticao da je Nišlija i svakako da je dao veliki doprinos tome da se Niš kao grad nađe na muzičkoj mapi Evrope i sveta. On je svojim pesmama dao ogroman doprinos unapređenju i razvoju romske kulture, tradicije, jezika i na tome smo mu svi mi zauvek zahvalni” dodao je Nakić.

 “Ja mogu da kažem, u saradnji sa gospodinom Igorom Paunovićem, Svetislavom Ivanovićem i Daliborom Nakićem, mi maksimalno radimo na podršci romskoj manjini u Nišu, koja zaslužuje da bude deo svih nas i da ne postoji nejednakost. Ja sam gospodina Šabana Bajramovića znao kao dete i ono što meni ostaje je da iz godine u godinu prenosim ono što sam uspeo da čujem od njega. Nakon svake svirke pred Đurđevdan, gospodin Šaban Barjamović bi otišao u neko okolno selo nadomak Niša i rekao: “Od ovog do ovog dela spakujte sve, ja kupujem”, dok ga jednom jedan stari čovek nije pitao:”Dobro, sinko, šta će tebi toliko hrane, ti nisi toliko debeo”, a on mu je odgovorio:”Kupujem za svu moju decu”. Sva romska deca su bila njegova deca, a on je večeras duhovno sa nama” izjavio je primajući priznanje,  Nikola Panić glavni i odgovorni urednik Bum Radio 018 i Gradski Portal 018.

“Ovo radimo sa velikim entuzijazmom, da predstavimo Niš i Srbiju na najbolji mogući način i da pokažemo da ovde ne postoje nejednakosti, da ne postoji jaz između Roma i Srba i da dokažemo svima da u Nišu i u Srbiji postoji samo bratska ljubav, a muzika nas spaja” izjavio je predsednik udruženja “Veseli Romi”, Mile Petrović.

Festival je završen nastupom orkestra Veseli Romi, poznatiji kao  “Tribute bend Šaban Barjamović”.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for democracy.“ 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *