Vesti Vesti

Sud potvrdio da je pirotska škola diskriminisala učenicu koju su nastavnice terale da se drži za stub

Slučaj koji se dogodio 2016. godine dobio je epilog 6 godina kasnije – niški Apelacioni sud potvrdio je presudu Višeg suda u Pirotu iz 2021. godine, po kojoj je utvrđeno da je Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Mladost“ iz tog grada izvršila diskriminaciju na nacionalnoj osnovi prema maloletnoj romskoj učenici. Tadašnja 10-godišnja učenica je po kazni morala da se drži za stub u holu škole i nije smela da izađe na odmor, a dve nastavnice su je pritom i vređale.

Tog 10. juna 2016. godine dve učenice te škole nastavnica je kaznila tako što su za vreme odmora, dok su druga deca užinala u dvorištu, morale da ostanu u hodniku, a jednoj od njih je naredila da „grli stub“ u hodniku, zbog navodne krađe užine drugom učeniku.

Pirotski sud je dokazao diskriminaciju, a Apelacioni potvrdio maja 2022. godine, pa je uz presudu naloženo i da pirotska škola na ime troškova postupka tužilji isplati 51.000 dinara.

Potvrđuje se da je maloletna učenica izdvojena iz grupe dece i da joj je ograničeno kretanje zabranom da odmor provede sa ostalom decom. Tim činom izdvajanja i zabrane kretanja, škola je na ne pedagoški način postupala i kaznila dete romske nacionalnosti – utvrdio je sud.

Sud je dokazao i da su se nastavnice diskriminatorski ponašale prema učenici M. D. i da su je vređale.

Jedna nastavnica joj je naredila da „pridržava stubove“ u hodniku kako bi odslužila svoju „kaznu“ i iznosila grube i ozbiljne komentare i pretnje, dok je druga nastavnica vređala rečima „Nije ti ovo ciganska mahala; ja ću da te opametim, da budeš kao i druga deca“, a zatim je otišla uz stepenište i pritom iznosila grube i ozbiljne komentare i pretnje, rekavši da, ukoliko se situacija bude ponovila, da će obesiti roditelje i školskog psihologa – stoji u presudi.

Da li će i na koji način dodatno biti sankcionisani škola „Mladost“ i dve nastavnice, pitanja su koja su postavljena Ministarstvu prosvete, a odgovori se očekuju.

Otac maloletne M. D. kaže da je zadovoljan presudom, iako je od tog događaja prošlo već 6 godina.

Ona ne ide više u tu školu. Tada je bio užas, možda se ne bi ni saznalo da drugar Goran Nešić nije bio prisutan. Maltretirali su je, plakala je. Sve je bilo snimljeno kamerama, nisu dali da vidimo – kaže otac.

Tada 10-godišnja devojčica iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Mladost“ bila je kažnjena u školi tako što zajedno sa vršnjakinjom nisu smele da izađu na odmor, a bilo joj je naređeno da se u školskom holu rukama drži za stub. Škola je, po mišljenju poverenice za zaštitu i ravnopravnost, u tom slučaju počinila diskriminaciju dece.

Zbog celog slučaja, kako je tvrdila, bez posla je ostala psiholog Jelena Jocić koja je stala u zašitu diskriminisanih učenica, a kojoj nije bio produžen ugovor.

izvor: https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Sud-potvrdio-da-je-pirotska-skola-diskriminisala-ucenicu-koju-su-nastavnice-terale-da-se-drzi-za-stub.sr.html

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *