Vesti

Sprečeno rušenje versko kulturnog – objekta u Zemunpolju

Nakon najave da će 25. maja u 8 časova biti započeto sa rušenjem versko kulturno-obrazovnog objekta, u Kurirskoj 41 okupio se veliki broj građana. Pored džematlija prisutne su bile i oblasne muftije, kao i imami Islamske zajednice Srbije.

Nakon što su policijske snage sat vremena blokirale prilaz džamiji i onemogućavali novinare da obavljaju svoj posao, doneta je odluka da rušenja ipak ne bude. Emin ef Zejnulahu Muftija sremski i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zemun je za naš sajt izjavio da će nadležni organi naredne sedmice pozvati na sastanak Muftiju beogradskog Mustafu ef Jusufspahića i njega kako bi se problem rešio na najbolji mogući način. „Pozivam sve vernike da dođu sutra u našu džamiju i, uz Allahovu dozvolu, zajedno sa nama klanjaju džumu namaz. Hvala Allahu, sada imamo gde da se molimo“, poručio je Emin ef Zejnulahu.

„Vlasti su u rušenje krenule na Spasovdan, slavu Grada Beograda, i to je ‘veliki poklon’ koji nam je dao ovaj grad. Mi se pripremamo za ramazan, koji nastupa prekosutra [subota]. Radi se o nerazumevanju vlasti i nadam se da ćemo se dogovoriti i naći kompromisno rešenje“, rekao je Muftija beogradski Mustafe ef Jusufspahić, navodi se na sajtu Rijaseta Islamske zajednice .

Svoju podršku okupljenim građanima, među kojima je bilo mnogo Roma, dali su predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, predsednik prof. Vitomir Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora Tefik Ramadanović, koordinator i referenti Kancelarije Nacionalnog saveta za grad Beograd, Zvonko Mitrović, Dragan Stanković i Milorad Popović.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine prof. Vitomir Mihajlović je rekao da Nacionalni savet štiti ono što je Ustavom i zakonom dozvoljeno, a to je pre svega pravo na veru i verske zajednice. Kako je pravoslavnim vernicima omogućeno da se mole u crkvama, katolicima takođe, tako i muslimani treba da imaju svoj molitveni dom u kojem će vršiti verske obrede. 

Na veliko zadovoljstvo svih prisutnih građana, policija je u jednom trenutku, ipak, otišla sa lokacije i odustalo se od rušenja. 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *