Vesti

Smederevska Palanka dobija LAP za Rome i Romkinje

Smederevska Palanka vrlo brzo pridružiće se porodici od 60-tak gradova u Srbiji koji imaju LAP (lokalni akcioni plan za Rome i Romkinje) čiji je cilj poboljšanje položaja i statusa ove nacionalne manjine moglo se čuti na sastanku  predstavnika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, predsednik prof. Vitomir Mihajlović i Zoran Simić predsednik odbora za ekonomsko osnaživanje, koji su porazgovarali sa Toplicom Pintorovićem predsednikom opštine Smederevska Palanka i sa Milicom Despotović zamenicom predsednika opštine.

Rome u ovoj podunavskoj opštini tišti prevelika nezaposlenost i loš socialno-ekonomski status – istakao je Pintorović i dodaje da će se opština Smederevska Palanka truditi da u narednom periodu položaj romske zajednice dostigne viši nivo.

Najvažnije za čitavu romsku zajednicu, ma gde ona živela u Srbiji, jesete pre svega obrazovanje, a nakon stečene diplome, pronaći posao u struci. Jedino rešenje da se izađe iz tog začaranog kruga siromaštva leži u obrazovanju Roma i Romkinja. Međutim, romskoj zajednici nije dovoljna samo deklerativna prava, već je mnogo važnije da se stečena zakonska prava primenjuju i na terenu, u praksi – rekao je predsednik Nacionalnog saveta Roma, prof. Mihajlović.

Usvajanjem novog Lokalnog akcionog plana za poboljšanje položaja Roma i Romkinja u opštini Smederevska Palanka, koji će obuhvatiti sve ključne probleme sa kojima se Romi svakodnevno susreću, unaprediće se položaj romske zajednice. On će uskoro biti napisan i odmah nakon javne rasprave, očekuje se i njegovo usvajanje i implementiranje – ističe predsednik opštine Smederevska Palanka, Toplica Pintorović.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *