Vesti Vesti

41 mladih Roma i Romkinja dobiće posao na godinu dana

Predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije i Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog potpisali su sporazume o saradnji sa osam institucija u cilju stvaranja uslova za radno angažovanje pripadnika romske nacionalne manjine, u trajanju od jedne godine.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović izjavio je da je ovo konkretan pokazatelj čvrste opredeljenosti države da jednako brine o svim svojim građanima i izgradnji inkluzivnog društva, saopštilo je Ministarstvo.On je naveo da su poboljšanje kvaliteta života Roma i njihova integracija u društvo ciljevi na kojima Srbija predano i sistematično radi, izrazivši uverenje da će pripadnici romske nacionalne manjine dati značajan doprinos unapređenju rada javne uprave.

Ministar je podsetio na to da je u cilju unapređenja položaja Roma i Romkinja i njihovog većeg učešća u javnom i političkom životu, Nacionalna akademija za javnu upravu organizovala program stručnog osposobljavanja Roma za 2021. godinu.

Martinović je objasnio da je pomenuti program namenjen pripadnicima romske zajednice, sa ciljem razvoja i unapređenja njihovih profesionalnih kompetencija.

Pomenuti program uspešno je završilo 41 lice pri čemu je donet zaključak da se ta lica radno angažuju, u trajanju od jedne godine.

Po završetku programa, obavljene su konsultacije između pripadnika romske nacionalne manjine i institucija u kojima su iskazali želju da rade, radi usaglašavanja potreba u vezi sa njihovim radnim angažovanjima.

Konsultacije su izvršene sa javnim ustanovama, jednicama lokalne samouprave, organima državne uprave i drugima.

U narednom periodu nastavlja se intenzivna komunikacija na ovu temu, a u bliskoj budućnosti biće potpisani i ostali sporazumi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, jedinicama lokalne samouprave i drugim institucijama, navodi se u saopštenju.

Institucije koje su potpisnice sporazuma o saradnji su Gradska uprava Grada Kragujevca, Centar za socijalni rad opštine Knjaževac, Predškolska ustanova „Dragica Lalović“, opštine Bela Palanka, Kulturni centar Kruševac, Sportsko kulturni centar „Požega“, NSZ – filijala Pirot, ispostava Bela Palanka, NSZ – filijala Bor i JKSP „Komstan“ iz Trstenika.

izvor https://www.ekapija.com/news/3955517/potpisani-sporazumi-za-radno-angazovanje-roma-u-javnoj-upravi

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *