Vesti Vesti

IZBORI 2022. godine

U nedelju, 3. aprila biramo novi saziv Skupštine Srbije, predsednika Republike I nekoliko lokalnih parlamenata.

Večeras u 24h nastupa predizborna tišina I traje do zatvarenje izbornih mesta u nedelju, 3. aprila u 20 sati. 

To znači da ćemo, od noćas, biti oslobodjeni političke propagande u kojoj nas svi političari ubedjuju da    smo im mi najvažniji, da tačno znaju koji su naši problem ali I načine da te probleme reše…

Da li I zašto treba da izadjemo na birališta?

Najpre, zato što je to naše pravo, zapisano u Ustavu za koje su se mnogi dugo, dugo borili.

Za razliku od nekih država kao što su Grčka, Australija , Belgija I druge, u našoj državi, glasanje nije obavezno, tj. neglasanje ne povlači zakonske sankcije.

Demokratija podrazumeva I svest gradjana o odgovornosti za funcionisanje države. Ta odgovornost se iskazuje time što se učestvuje u izbornom procesu.

Mnogi smatraju da ih se izbori ne tiču, da njihov glas ništa ne odlučuje, da treba da glasaju samo oni koji su članovi stranaka I slično. A nije tako. Izlaskom na birališta gradjani koriste” najmoćnije nenasilno sredstvo “[1]. Oni zaokruživanjem odredjenog broja ispred imena kandidata njemu daju podršku da u njihovo ime donosi odluke, planira razvoj države, rečju, da upravlja državom u narednih 5 godina. Politički stav je I ne zaokružiti ni jednog kandidata, I to je apsolutno legitimno pravo svakog glasača. Najvažnije je da svaki gradjanin ima svest o tome da ima prava da bira I da to pravo može da iskoristi.

U nedelju, 3. aprila 2022. godine biramo sastav nove Skupštine Republike Srbije. Na listiću se nalazi 19 listi partija I koalicija.

Republička izborna komisija je potvrdila Liste za parlamentarne izbore: 

 1. Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve
 2. Ivica Dačić – Premijer Srbije
 3. VAJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG-PÁSZTOR ISTVÁN – Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor (lista mađarske nacionalne manjine)
 4. Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka
 5. Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, Vlaška stranka)
 6. Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju – Srpska koalicija NADA – Nacionalno demokratska alternativa – Demokratska stranka Srbije (DSS) – Za kraljevinu Srbiju (Monarhisti) – Vojislav Mihailović
 7. Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici
 8. Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja (SSP) – Usame Zukorlić (lista bošnjačke nacionalne manjine)
 9. Moramo – Akcija – Ekološki ustanak – Ćuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović
 10. Suverenisti – Saša Radulović (DJB), Milan Stamatović (ZS), Dr Jovana Stojković (ŽZS)
 11. Boško Obradović – Srpski pokret DVERI – POKS – Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovinu Kraljevine Srbije
 12. Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Zajedno za Vojvodinu) (lista hrvatske i rusinske nacionalne manjine)
 13. SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin (lista bošnjačke nacionalne manjine)
 14. Boris Tadić – Ajmo Ljudi – Socijaldemokratska stranka – Nova stranka – 1 od 5 miliona – Tolerancija Srbije – „Ujedinjeni pokret zelenih Srbije“ – Bošnjačka građanska stranka – Stranka Crnogoraca
 15. Alternativa za promene – Albanska demokratska alternativa – ALTERNATIVA PËR NDRYSHIM – ALTERNATIVA DEMOKRATIKE SHQIPTARE (lista albanske nacionalne manjine)
 16. Koalicija Albanaca Doline – KOALICIONI I SHQIPTARËVE TË LUGINËS (lista albanske nacionalne manjine)
 17. Otete bebe Ana Pejić
 18. Romska partija – Srđan Šajn (lista romske nacionalne manjine),
 19. Ruski manjinski savez – Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin (Srpsko ruski pokret, Srpsko ruska partija VUKOVI, Pokret Grka Srbiza)

Osim ovog listića, mi u Nišu dobićemo I listić na kome će biti kandidati za predsednika Republike Srbije. Redosled na listi proglasila je Republička izborna komisija I on izgleda ovako:

Kandidature za predsednika Republike: 

 1. Miloš Jovanović, na predlog koalicije Za Kraljevinu Srbiju – DSS
 2. Zdravko Ponoš, na predlog GG Za ujedinjenu, pravednu i stabilnu Srbiju
 3. Milica Đurđević Stamenkovski, na predlog Srpske stranke Zavetnici
 4. Aleksandar Vučić, na predlog koalicije Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve, Srpska napredna stranka (SNS), Socijalistička partija Srbije (SPS) – Ivica Dačić, Savez vojvođanskih Mađara  (SVM) – Ištvan Pastor
 5. Boško Obradović, na predlog koalicije Srpski pokret DVERI – POKS – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije
 6. Biljana Stojković, na predlog GG Moramo – Biljana Stojković, predsednica Srbije
 7. Miša Vacić, na predlog GG Srpski patriota – Miša Vacić
 8. Branka Stamenković, na predlog koalicije Suverenisti – Saša Radulović (DJB), Milan Stamatović (ZS), dr Jovana Stojković (ŽZS)

Gradjani Beograda, Arandjelovca, Bajine Bašte, Bora, Doljevca, Kule, Knjaževca, Kladova, Lučana, Majdampeka, Medvedje, Sevojna, Smederevske Palanke I Sečnja biraće u nedelju I svoje, lokalne skupštine – za ova mesta su raspisani I lokalni izbori.

Svi gradjani u birački spisak bi trebalo da dobiju obaveštenje o tome na kom biračkom mestu glasaju, ako ga niste dobili, to ne znači da ne možete da glasate.  Sa sobom treba poneti važeći dokument (ličnu kartu, pasoš) kako bi se potvrdio identitet birača.

Ukoliko niste sigurni kako izgleda proces glasanja predlažemo da odgledate kratku prezentaciju sa sledećeg linka http://www.cesid.rs/wp-content/uploads/2022/03/Kratak-vodi%C4%8D-za-gra%C4%91ane_2022.pdf

Republička izborna komisija saopštila je da je ukupan broj birača u Srbiji 6.501.689.

Nakon zatvaranja biračkih mesta u Srbiji, u nedlju 3. aprila 2022. godine , Republička izborna komisija ima zakonsku obavezu da  najkasnije  u roku od 96 sati proglasi rezultate izbora.

Srećno nam bilo!


Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *