Vesti

Saopštenje Predstavništva fonda za obrazovanje Roma u Srbiji podovom širenja COVID-19 virusa u Srbiji i obeležavanje Svetskog dana Roma

Saopštenje Predstavništva fonda za obrazovanje Roma u Srbiji podovom širenja COVID-19 virusa u Srbiji i obeležavanje Svetskog dana Roma

Razmere i opseg globalne pandemije COVID-19 virusa prouzrokuju veliku opasnost po javno zdravlje i bezbednost društva, kao i ekonomsko-socijalne implikacije na život svih građana i građanki.

U okolnostima opšte krize u svim sferama života, raste i rizik od produbljivanja socijalne isključenosti Roma i Romkinja, jedne od najranjivih i najsiromašnijih društvenih grupa. Položaj ove nacionalne manjine često je obeležen lošim uslovima stanovanja, nedostatkom komunalnih usluga, lošijom zdravstvenom situacijom od većinskog stanovništva, kao i niskim socio-ekonomskim statusom uzrokovanim dominantno neformalnim oblicima rada.

Posledice pandemije, udružene sa proglašenjem vanrednog stanja u Republici Srbiji, neminovno će se odraziti na zdravstveni, socijalni, ekonomski i obrazovni segment društvenog života pripadnika romske nacionalne zajednice i suočiti ih sa dodatnim rizicima – rizicima od pojave anksioznog stanja i pogoršanja mentalnog zdravlja.

Predstavništvo fonda za obrazovanje Roma u Srbiji veruje da preduzete mere releventnih vladinih i nevladinih aktera značajno doprinose održavanju duha solidarnosti i obavezuje se da će uložiti sve svoje napore i resurse u kontinutiran rad na sprečavanju širenja virusa među romskom populacijom. Vršiće se procena potreba na terenu uz iznalaženje novih rešenja i načina sprovođenja aktivnosti koji doprinose očuvanju zdravlja i blagostanja Roma i Romkinja. Istovremeno, nastaviće se sa pružanjem podrške u obrazovanju romske dece i mladih i promovisanjem istinitog informisanja i propisanih mera zaštite u svim gradovima i opštinama u Srbiji.

Takođe, u cilju ublažavanja posledica pandemije, Predstavništvo fonda za obrazovanje Roma u Srbiji je više nego ikada usmereno na podsticanje solidarnosti, zajedništva i saradnje, kako između svih relevantnih državnih institucija, civilnog sektora, saradnika i saradnica, tako i unutar same romske zajednice.

U svetlu Međunarodnog dana Roma koji se obeležava 8. aprila, Predstavništvo fonda za obrazovanje Roma želi da podseti na izazove sa kojima se romska zajednica suočava svakodnevno, kao i na potrebu za integrativnim pristupom i urgentnim zajedničkim delovanjem u cilju ublažavanja posledica pandemije.

U Beogradu, 08. aprila 2020. godine

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *