Vesti Vesti

Romi bez KUD-a nemaju kuda!

Drugari, kolege, prijatelji, ljubitelji folklora, Produkcija Roma World je sa Romskim kulturnim centrom pokrenula kampanju prikupljanja sredstava za formiranje novog folklora u Nišu. Hvala svima koji želite da budete deo naše priče.

https://dobridabar.com/kampanja/romi-bez-kud-a-nemaju-kuda/#wpneo-tab-description

Kampanja

Podržite osnivanje romskog kulturno-umetničkog društva u Nišu!

U Nišu živi 15.000 Roma. Međutim, više ne postoji institucija koja se bavi očuvanjem jezika, tradicije i kulture – kroz igru, muziku, pesmu, a u kojoj bi mladi mogli da se upoznaju sa svojim poreklom, tradicionalnom romskom muzikom, folklorom i običajima, ili da unaprede svoje talente u oblasti komponovanja, pisanja tekstova, glume, slikanja, veb-dizajna i sl…

Nekada su ovu ulogu imala kulturno-umetnička društva. Niš ima slavnu i dugu istoriju kulturno-umetničkog delovanja kroz društvo „Rom“ koje je bilo aktivno u kontinuitetu 30 godina. ali je nažalost prestalo da  postoji pre 25 godina. Niški KUD „Rom“ je godinama bio organizator smotri kulturnih dostignuća Roma iz cele nekadašnje Jugoslavije, o čemu postoje brojni arhivski materijali.

Kulturno-umetničko društvo je možda prevaziđena forma okupljanja, ali za bolju ne znamo. Cilj nam je da obnovimo rad romskog kulturno umetničkog društva u Nišu.

Romi u ovom gradu su nedavno dobili Romski kulturni centar, u kome je moguće organizovati razne aktivnosti. Prostor dakle postoji. Šta nam sve nedostaje?
Nedostaju nam narodne nošnje, ozvučenje i neki instrumenti. Svojom donacijom omogućili bi da taj cilj bude ostvaren, a za uzvrat očekuju vas nagrade!

Nacionalni savet romske nacionalne manjine, po svojoj definiciji, ima zadatak da čuva i razvija osobenosti svog naroda. Nišlije se sa setom sećaju smotri folkora koje su predstavljale eksploziju pozitivne energije, boja i optimizma. Grad je u tim danima živeo u ritmu romske muzike i plesa.

Mladi Romi se sve manje interesuju za svoje korene, ne poznaju svoju tradiciju, potrebno ih je motivisati, dati im poligon za okupljanje, učenje, očuvanje identiteta. Učešćem u radu KUD-a saznali bi nove stvari, upoznavali različite ljude, putovali na festivale, kvalitetno koristili svoje slobodno vreme.

KUD je mesto gde se čuva i neguje jezik, kultura, običaji i tradicija. Niš je nekada bio lider u folkloru, na žalost danas toga nema.

U ovoj crowdfunding kampanji cilj nam je da sakupimo 350.000 dinara kako bismo opremili prostor i priveli nameni novo romsko kulturno-umetničko društvo u Nišu.

Ovaj iznos bi nam pokrio troškove registracije udruženja, nabavku narodnih nošnji (10 muških i 10 ženskih), dve zvučne kutije i audio miksetu, kao i kupovinu instrumenata – 10 daira, gitaru, darabuku i harmoniku.

Formiranje KUD-a je izuzetno značajno za romsku zajednicu, jer se kroz njegove aktivnosti radi na očuvanju jezika, tradicije i kulture, ali i upoznavanje mladih sa korenima i vraćanje identiteta.

Ukoliko želite da sačuvamo ovo kulturno bogatstvo podržite nas jer Romi bez KUD-a nemaju kuda!

Podržite nas da mladim Romima u Nišu vratimo ono što im pripada!

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *