Vesti

Romkinje u Beogradu i Pančevu dobile diplome za korak ka lakšem zapošljavanju

U okviru projekta „Ekonomsko osnaživanje Romkinja: unapređivanje kapaciteta za zapošljavanje i samozapošljavanje“ dodeljene su diplome za uspešno završene kurseve u Beogradu i Pančevu. Cilj ove aktivnosti je unapređivanje zapošljivosti i povećanje konkurentnosti Romkinja i Roma na tržištu rada. BIBIJA i partnerske organizacije su realizovale više od 100 radionica i terenskih poseta za 16 romskih naselja.
Teme ovih akitvnosti bile su u vezi sa prijavom na tržište rada, dostupnim programima Nacionalne službe za zapošljavanje i lokalnih službi, potrebnim profilima na tržištu rada. Kao nastavak ove aktivnosti, upisano je 109 polaznika, 15 muškaraca i 94 žena, u školu Akademija Edukativa. Upisano je 34 frizera, 31 manikira, 4 šminkerke, 5 kuvara, 1 konobar, 1 pekar, zatim – engleski jezik 16 polaznika/ica, nemački jezik 12; viljuškaristi 2 polaznika, cvećarka 1, maserka 1 i 1 autolimar.
Svi polaznici, njih 109 uspešno je završilo kurseve i steklo diplome.
Na dodeli doploma i radnog materijala za polaznike kurseva učestvovaovali su polaznici kurseva, predstavnici Nacionalne službe za izvor predstavnik škole Akademia Edukativa i predstavnici Bibije Romskog ženskog Centra.
Projekat je finansiran od stane Evropske unije a realizuje ga BIBIJA Romski ženski centar u saradnji sa partnerskim organizacijama – Udruženje Roma Novi Bečej i Ženski romski centar Veliki Crljeni Lazarevac. Ova aktivnost je deo projekta „Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu“ koji EU finansira sa 5,4 miliona evra, a koji sprovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji u saradnji sa Ministarstarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Trajanje projekta je 18 meseci, a ukupna vrednost projekta je 90.090 eura.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *