Vesti Vesti

ROMIMA PORED ROMA DRUGI NEPRIJATELJI NE TREBAJU

Romski narod, njegov status, njegova budućnost i dalje je u rukama šačice onih koji sebe predstavljaju kao političku i intelektualnu elitu dok su u stvarnosti samo grupa samoživih poluobrazovanih Roma koji su zainteresovani samo za svoj lični interes i za očuvanje svojih pozicija do kojih su došli zahvaljujući manipulacijama političkih oligarhija većinskog naroda, a ne zbog svojih stvarnih zasluga prepoznatih od njihovih sunarodnika.


Ništa novo nije rečeno, a lista tema u prilog ovome bi bila preduga. Pomenućemo samo aktivnost koja je glavna tema među Romima poslednjih dana, a to je poigravanje sa romskim jezikom, obrazovanjem na romskom jeziku i edukaciji romskih predavača koje u toku negde na Avali pored Beograda. Za samo 12 dana 30 polaznika će biti osposobljeno da predaje romski jezik mladim naraštajima. Svaka čast intelektualnim kapacitetima ove grupe koji nadilaze ne samo prosečnog Roma, već skoro svaku naciju na svetu. Naš podmladak će biti prosvetljen kada ova grupa počne od septembra da predaje na romskom jeziku. Bićemo srećni ako uopšte budemo mogli da ih razumemo.

Da stvar bude i gora od ovakvog koncepta koji po ko zna koji put gura Rome na marginu društva postarali su se nosioci projekta koji su za predavače odabrali lica bez potrebnih kvalifikacija, a odbili da angažuju osvedočene autoritete kojima se Romi ponose kao što je prof dr Marsel Kurtijade, prof dr Gheorghe Serau i, profesori i doktori priznati u celom svetu.

Treća i najgora stvar je što se ovome pristupilo pre nego što je okončan proces standardizacije romskog književnog jezika koji, ruku na srce, predugo traje. Po kom rečniku će se vršiti edukacija kako danas romskih predavača, tako koliko sutra i romske dece kao što se ne zna po kom rečniku će se štampati udžbenici na romskom jeziku koje je ministar prosvete obećao za jesen 2016.

Vrh svega je pozorišna kulisa prof dr Gorana Basića zvana romski lektorat koja je u najavi takodje za jesen ove godine. I u ovom vodvilju su zaobidjeni već pomenuti svetski priznate arhitekte romskog obrazovanja i projekat koji čak nema ni zatvorenu finansijsku konstrukciju za bar jednu generaciju studenata na romskom jeziku će voditi ljudi bez kredibiliteta za jedan od najbitnijih elemenata procesa legitimizacije romskog jezika u obrazovnom sistemu Srbije.

Političkom rukovodstvu Srbije je očajnički potrebna neka transparentna aktivnost koja bi, pred evropskim zvaničnicima, manifestovala implementaciju državne brige za očuvanje kulturnog identiteta Roma. Gde ćeš bolje nego bajka o obrazovanju i upotrebi maternjeg jezika. I ko će to bolje odraditi od godinama dresiranih poslušnika koji sebe nazivaju političkom i intelektualnom elitom Roma. To što će Romi od toga imati više štete nego koristi i to u dugom vremenskom periodu njih ne interesuje. Njima je važno samo koliko su oni „dobri“ u ovom projektu. Pa koliko bi njima ostalo od 230.000 EURA da su se „otvorili“ za svoj narod i angažovali predavače od autoriteta i integriteta i da su se složili oko prihvatanja najkompletnijeg rečnika romskog jezika.

Ovako će svi biti srećni osim samih Roma. Država ima evropejske poene, romski politički i inteletualni lideri imaju pare, romski predavači – stalno zaposlenje, a romski narod – šupalj nos do korena.

A najgore od svega je što nemamo ni kome da se žalimo jer je i Bog digao ruke od nas.

Bajram Haliti, doktorand

izvor: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1064720360223663&set=a.185370348158673.48859.100000571263598&type=1&theater&notif_t=like_tagged

 

 

 

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *