Vesti Vesti

Protest za jednakost

Romski studenti iz više zemalja koji studiraju u Budimpešti organizuju protest protiv nepravde kao i nejednakosti i dvostrukih standarda države prema romskoj zajednici u Bugarskoj.

18-aprila 2016.g. 17-godišnji Rom, Mitko Jonkov bio je napadnut od strane bugarskog neonaciste. Ovaj mladić je bio pretučen samo zato što je rekao da su Romi i Bugari jednaki. Ovaj napadač je priznao da je napad bio iz rasističkih pobuda, međutim on je pušten iz pritvora nakon što je platio kauciju od 250 dolara.

Više informacija na :https://www.actualno.com/…/pusnaha-pod-garancija-ot-500-lv-

Vlasti su ignorisali rasnu motivaciju za napad, i nisu istraživali slučaj prema Zakonu, navodi se u saopštenju romskih studenata.

Nekoliko nedelja kasnije, 2.maja.2016.g., posle saobraćajnog incidenta, tri bugarska građanina je povređeno u tuči sa romima. Romi koji su učestvovali u tuči optuženi su za pokušaj ubistva! Nakon ovog incidenta usledile su anti-romske demonstracije  sa zahtevima za rušenje naselja Kanton. Gradonačelnik Randeva je naložio hitno rušenje romskog naselja u kome žive oko 1200 Roma više od 20 godina.

Više informacija na : http://www.errc.org/…/bulgarian-officials-ignite-anti-…/4481

U saopštenju romskih studenata se pozivaju bugarske vlasti da tretiraju Rome kao jednake građane, da se zaustavi nepravda i dvostruki aršini.

Protest će se održati u Budimpešti 17.maja, 2016.g.,na Trgu Heroja  od 15:30 ispred Bugarske ambasade.

 

izvor

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *