Vesti

Novo iseljavanje beogradskih neformalnih romskih naselja.

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM poziva na hitno obustavljanje prinudnog iseljenja neformalnog romskog naselja Grmeč u Beogradu koje je počelo prošle nedelje dostavljanjem rešenja o rušenju stanovnicima ovog naselja.

Ni nakon više od 20 sprovedenih prinudnih iseljenja romskih naselja u Beogradu, ova praksa nije prekinuta. Tako su stanovnici neformalnog naselja Grmeč u Zemunu 7.7.2015. godine primili rešenja o rušenju objekata u kojima stanuju, čime je otpočeo postupak njihovog prinudnog iseljenja bez ikakve prethodne najave, konsultacija i informacija o alternativnom smeštaju.

Stanovnici neformalnog naselja Grmeč u Zemunu primili su od građevinske inspekcije opštine Zemun rešenja kojima im je naloženo da sami uklone objekte u kojima stanuju u roku od jednog dana, a sve pod pretnjom prinudnog izvršenja. U ovom naselju stanuje tridesetak romskih porodica, uglavnom raseljenih sa Kosova, koje su u većini slučajeva bez pristupa osnovnim pravima iz socijalne i zdravstvene zaštite. Kako prema domaćim propisima žalba na rešenje o rušenju ne odlaže izvršenje, postoji realna opasnost da po sprovođenju rušenja njihovih domova oni ostanu na ulici, bez krova nad glavom.

više infirmacija na link:

link

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *