Vesti Vesti

Pokrenut program „Podsticanje zapošljavanja visokoobrazovnih Roma i Romkinja u jedinicama lokalne samouprave“

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u saradnji sa GIZ-om i partnerima Kancelarijom za Inkluziju Roma AP Vojvodine i Udruženjem romskih studenata, pokrenulo je program „Podsticanje zapošljavanja visokoobrazovnih Roma i Romkinja u jedinicama lokalne samouprave“. Program se realizuje u okviru projekta „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji u našoj zemlji sprovodi Nemačka razvojna saradnja.

Uloga države je da napravi normativni okvir u kojoj će svi njeni građani biti ravnopravni, te sprovodi mere koje vode smanjivanju društvenih nejednakosti i siromaštva romske zajednice. Stoga je program „Podsticanje zapošljavanja visokoobrazovnih Roma i Romkinja u jedinicama lokalne samouprave“, koncipiran da omogući zapošljavanje trideset visoko obrazovanih Roma i Romkinja u jedinicama lokalne samouprave u struci za koju je stečena akademska i strukovna vrsta kvalifikacije, odnosno šesti i sedmi nivo kvalifikacije, izjavila je Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Kako je navela, planirano je da trajanje programa bude najmanje osam meseci, od 01. avgusta 2022. godine do 31. marta 2023. godine, a na jedinicama lokalne samouprave je da obezbede radno angažovanje na poslovima koji odgovaraju stručnoj spremi svakog lica uključenog u realizaciju programa.

Upućujući javni poziv jedinicama lokalne samouprave za uključivanje u program kojim se podstiče zapošljavanja i osnažuje društveni položaj visokoobrazovnih Roma i Romkinja u Srbiji, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić i državni sekretar Ninoslav Jovanović izrazili su uverenje da će Republika Srbija nastaviti sa tom pozitivnom praksom, u cilju eliminisanja diskriminacije Roma i Romkinja i postizanja veće socijalne uključenosti u svim segmentima društva.

Izvor: https://www.minljmpdd.gov.rs/lat/aktuelnosti-vesti.php

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *