Vesti Vesti

Potpisani ugovori sa organizacijama civilnog društva za realizaciju projekata koji se tiču unapređenja položaja i statusa Roma u Srbiji.

Kancelarija za ljudska i manjinska prava saopštila je danas da su potpisani ugovori sa organizacijama civilnog društva za realizaciju projekata koji se tiču unapređenja položaja i statusa Roma u Srbiji.

Jedan od uslova konkursa bio je partnerstvo s najmanje još jednim udruženjem građana sa ciljem podsticanja participacije što većeg broja organizacija civilnog društva u realizaciju aktivnosti koje su usmerene na unapređenje položaja Roma, piše u saopštenju.

U okviru konkursa podržano je 36 projektnih inicijativa, a predloge projekata je podnelo 126 organizacija civilnog društva.

Kako je navedeno, podržane su inicijative između ostalog usmerene na ekonomsko jačanje mladih Roma, radnu aktivaciju, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, podršku ranom razvoju, višestruko diskriminisane osobe, osnaživanje Romkinja i  prevenciju trgovine ljudima.

Iz kancelarija navode da su posvećeni podsticanju što većeg učešća romske zajednice u procesu planiranja i sprovođenja politika i programa inkluzije, jer se na taj način osigurava da programi i politike odgovaraju potrebama romske zajednice i da su uspešni.

Navedeno je i da su organizacije civilnog društva važan partner Vlade Srbije u sprovođenju politika i mera u lokalnoj zajednici, gde su potrebe najveće.

Kancelarija će nastaviti i u narednom periodu da pruža podršku organizacijama civilnog društva u inkluziji Roma i Romkinja u Srbiji, ističe se u saopštenju, navodi agencija Beta.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *