Vesti Vesti

Za studentkinje u Nišu obezbeđeno preko 900 kutija besplatnih higijenskih uložaka

Sve studentkinje niškog Univerziteta sada na svojim fakuletima imaju na raspolaganju besplatne higijenske uloške. Ova donacija od 900 kutija je pristigla nakon uspešno realizovanog prvog dela Libresove kampanje “Svi za jednu, jedna za sve”. Osim Niša uloške su dobila još 3 univerzitetska grada.

Kako bi u toku godine sebi obezbedile menstrualne proizvode žene u Srbiji moraju da izdvoje bar 8.000 dinara. Mnoge od njih sebi ne mogu da ih priušte, a studentkinje čak zbog toga izostaju sa predavanja i ispita. Da je menstrualno siromaštvo veliki problem u našoj zemlji dokazuje i anketa sprovedena na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde su studentkinje rekle da tokom ciklusa koriste i krpe jer ne mogu da priušte menstrualne proizvode.

Zato su organizacija “Ženska inicijativa” iz Novog Sada i kompanija “Libresse” u aprilu u Nišu započele kampanju “Sve za jednu jedna za sve”. Cilj im je bio da kroz nju obezbede besplatne higijenske uloške za studentkinje iz četiri grada u Srbiji i tako im pomognu u borbi protiv menstrualnog siromaštva.

Nakon mesec dana, kampanja je uspešno sprovedena i za skoro 50 fakulteta na četiri Univerziteta obezbeđeni su ulošci.

Niški Univerzitet je jedan od četiri, u kome su za fakultete obezbeđeni besplatni higijenski ulošci. Za preko 13.000 studentkinja pristiglo je 910 kutija sa dnevnim i noćnim ulošcima kao i 65 dispanzera (kutija) u kojima će se oni nalaziti.

Uspešno smo realizovali akciju i time podstakli na brigu o menstrualnom siromaštvu iz ekonomskog, društvenog i zdravstvenog apsekta. Sama kampanja imala je za cilj obezbeđivanje besplatnih uložaka na fakultetima u Republici Srbiji i time utiče na smanjenje menstrualne stigmatizacije, tako što je brend Libresse od svakog kupljenog proizvoda izdvajao 17 dinara u svrhu donacije – kaže Sanja Ristić, studentkinja prorektorka Univerziteta u Nišu.

Dodaje da će zahvaljujući kampanji studentkinjama obaveze biti olakšane, da će pospešiti brigu o menstrualnom zdravlju i higijeni, ali i da će se osećati sigurnije na fakultetu.

Osim u Nišu, prvi deo donacije higijenskih uložaka stigao je na fakultete Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta u Novom Pazaru i Univerziteta u Kragujevcu, navodi Milica Sekulić iz “Ženske Inicijative”.

Ona ističe da povezivanje ovako velikog brenda i udruženja, rezultira širenjem svesti o važnosti zdravlja, ali i “prevazilaženjem stigmi” koje su uz to i prisutne.

Ovakve kampanje promovišu i ravnopravnost tako što omogućavaju jednak pristup higijenskim proizvodima i resursima, bez obzira na finansijsku situaciju. Obezbeđivanjem pristupa menstrualnim proizvodima i informacijama, ovakve akcije takođe omogućavaju ženama i devojkama da se fokusiraju na obrazovanje, rad i svakodnevne aktivnosti bez prekida – pojašnjava Milica Sekulić.

Dodaje da će tokom oktobra meseca sve fakultete očekivati još jedna količina higijenskih uložaka kako bi studentkinje i tokom naredne akadamske godine nesmetano boravile na fakultetima.

Inače, “ Ženska Inicijativa” je i pre ove akcije pružila podršku fakultetima koji su samostalno želeli da uvedu besplatne uloške.

Takođe, nedavno je i niška gimnazija “Svetozar Marković” uvela higijenske uloške u svoje toalete.

izvor https://mediareform.rs/za-studentkinje-u-nisu-obezbedeno-preko-900-kutija-besplatnih-higijenskih-ulozaka/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1-3a9Y6CNfZH65iWbyt_iNo-qLGC2Bznt2RNqFntnSYNfUzPhaNjgmhEw_aem_On9wKBrj3k3oPA72smUOxw

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *