Vesti Vesti

Obeležen Dan sećanja na žrtve ustaških zločina u Jasenovcu i NDH

U spomen području Donja Gradina, u Republici Srpskoj (RS), počele su ceremonije povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac.

U Donjoj Gradini obeležava se Dan sećanja na žrtve ustaških zločina u Jasenovcu i NDH 1

Na grobnom mestu „Hrastovi“ parastos srpskim žrtvama služe sveštenici Srpske pravoslavne crkve, a potom će biti upućene jevrejska i romska molitva.

Ceremonije povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini počele su jutros služenjem liturgije u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici.

Manifestacijama odavanja pošte žrtvama prisustvuje politički vrh RS i predsednik Srbije Aleksndar Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Kozarskoj Dubici da će Srbija izdvojiti od 10 do 12 miliona evra da bi pomogla četiri opštine, tri u Republici Srpskoj i jednu u Federaciji BiH.

Vučić: Ovde Srbi ni mrtvi nisu mogli da budu Srbi

„Ovde Srbi ni mrtvi nisu mogli da budu Srbi. Danas ne postoji izraz koji može da pokaže razmere tog zločina. Ovde smo da ukažemo poštovanje onima koji su stradali, i da se ne ponovi nikad više – tako masovan zločin, tako zdušno ubijanje do kolevke i u kolevci, nešto je što danas deluje kao strašna priča pred spavanje, kao mašta, nešto nemoguće, a desilo se ovde u Jasenovcu“, poručio je Vučić putem svog Instagram naloga.

Živeće srpski narod uprkos svemu i onima koji to nisu želeli, zaključio je u svojoj poruci na Instagramu.

izvor:

https://www.danas.rs/drustvo/u-donjoj-gradini-obelezava-se-dan-secanja-na-zrtve-ustaskih-zlocina-u-jasenovcu-i-ndh/

Sveštenici dubičke parohije služili su parastos Srbima ubijenim u sistemu ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, a potom su emitovane video-poruke molitava koje su za stradale pripadnike jevrejskog i romskog naroda pročitali rabin Isak Asiel i član Svetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković.

U Memorijalnom kompleksu Jasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih. Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac bilo je više od 20.000 dece. Godišnjica je obeležena i u Spomen parku u Sremskoj Mitrovici gde je predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio vence i poručio da Srbija neće zaboraviti nijedan zločin.

Predsednik Vučić je u Spomen parku u Sremskoj Mitrovici poručio da Srbija neće zaboraviti nijedan zločin. 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *