Vesti

Privremenom merom protiv mraka!

 

Pola godine u mraku, život bez ikakvog smisla, uvek na margini društva, karakteriše život romske zajednice u niškom naselju Crvena zvezda!

3.januara 2019.godine Elektroprivredi Srbije iz Višeg suda naloženo da uključe struju, ovom naselju, što je zvanično i učinjeno 4.januara kaže u telefonskoj izjavi našoj produkciji pravni savetnik Evropskog centra za prava Roma Andrea Čolak.

Naime dug ovog naselja koji je na elektro mrežu povezan preko dva merna mesta (dva brojila) je 4.jula 2018.godine iznosio oko 54 miliona dinara. Prema nezvaničnim informacijama naša šrpdukcija saznaje da je sadašnji dug oko 100 miliona dinara!!! Kako je to moguće, ako nije bilo redovnog snabdevanja, za 6 meseci kamata od oko 45 miliona dinara!!! 

Iako je ERRC podneo tužbu protiv ovog preduzeća za diskriminaciju, proces još uvek nije započet!

Ovo naselje je u poslednjih 5 godina više puta bilo isključivano, oni su u više navrata izlazila na ulicu, blokirajući saobraćaj u ul.Dušana Popovića ali i ispred zgrade gradonačelnika u ul.7 juli, tražeći da se ovim problemom nadležni pozabave do konačnog rešenja.  Inače, ministarka Zorana Mihajlović i gradonačelnik Niša Darko Bulatović potpisali su memorandum 30.05.2018.godine o iseljenju stanovnika Crvene zvezde u objekte koji će biti napravljeni za njih. Od tada se nije mnogo odmaklo, s obzirom na to da je krajem prošle godine rečeno da Grad i dalje nije odredio lokaciju za te namene.

Prema rečima pravnog savetnika ERRC Andree Čolak, u naredne 4 godine dok bude trajao ovaj proces,  a na osnovu “privremene mere” ovo naselje ne bi trebalo biti isključeno!

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *